Duurzaam…. Wat ís duurzaam? | De rol van een keurmerk

30-11-2023 15:34:00

Lees de krant, luister naar het nieuws, kijk op social media en je wordt doodgegooid met het begrip duurzaam of duurzaamheid. Het is een begrip waar veel onder valt en waar je ook veel onder kunt schuiven. Maar wat is dan duurzaam ondernemen? En klopt het wel wat er gezegd wordt?

Wat is duurzaam Artikel

Vaak is het heel gemakkelijk om te roepen dat je duurzaam bent, duurzaam werk doet of een duurzaam huishouden voert. De een omdat die heel precies afval scheidt. De ander omdat deze verantwoorde diners voorbereidt, het liefst veganistisch. En weer iemand anders heeft zonnepanelen op het dak. Duurzaam. Het is een containerbegrip.

In het Zuid-Afrikaans (wat eigenlijk een oud-Nederlandse taal is) noemen ze duurzaamheid "volhoudbaarheid". Dat is een mooie term. Volhoudbaarheid. Hoe houden we het met elkaar vol op deze aardbol, waar we steeds meer grondstoffen uithalen en de omloopsnelheid van de seizoenen steeds sneller zou moeten, omdat we midden in het jaar eigenlijk al door de voorraad heen zijn. We hebben allerlei technieken en mogelijkheden om de groeiseizoenen te verlengen in kassen en anderszins. Waar we alternatieven bedenken als de grondstoffen op zijn. Terwijl we dat eigenlijk zo zouden moeten consumeren dat we het gehele jaar rondkomen met wat moeder aarde te bieden heeft. Ieder jaar wordt berekend wanneer de aarde door de grondstoffen en productie van dat jaar heen is. We noemen dat de 'Earth Overshoot Day'. Voor het goed zijn zou die op 31 december moeten liggen; dat we er 365 dagen over doen. Maar dit jaar was dat al op 2 augustus. En die datum komt steeds vroeger in het kalenderjaar.

We moeten het volhouden met elkaar op onze aardbol, door kritisch te kijken naar ons consumeren, maar we mogen ook blijven genieten. En dat is niet altijd een gemakkelijke balans. Genieten van gastvrijheid, lekker eten, genietend consumeren én goed zijn voor het milieu. Veel mensen doen er hun best voor. Proberen het zo verantwoord mogelijk te doen. En noem het dan gerust dat je duurzaam bezig bent.

Maar hoe zit dat met een bedrijf dat zich duurzaam noemt of dat zijn of haar producten aanprijst als duurzaam? Klopt dit? Mag je geloven in de blauwe ogen van de aanbieder? Een handig controlemiddel daarvoor is een keurmerk. Er zijn er velen. Voor kleding, schoonmaakproducten, voedsel, bouwmaterialen, hout en ook voor bedrijven in de gastvrijheidssector. Zo kom je overal in het land het keurmerk Green Key tegen bij bedrijven in de gastvrijheidssector.

Er zijn bedrijven in de gastvrijheidssector die duurzaam opereren. Die dat ook roepen. Sommigen schrijven zelfs groots op de wand dat ze de duurzaamste zijn, als reclameslogan. Maar wie zegt dat dit klopt? Wie controleert dat? Er zijn ook bedrijven in de gastvrijheidssector die gecontroleerd duurzaam zijn. Die werken met een keurmerk. Met Green Key. Dat inhoud en sturing geeft aan het duurzaam ondernemen. In alle onderdelen van het bedrijf. Denk aan energie, schoonmaakmiddelen, koffie, thee, afval, eten en drinken. Maar dit keurmerk controleert ook dat de ondernemer het daadwerkelijk uitvoert. Want soms is dat niet door de consument te controleren. En als de ondernemer roept dat hij een duurzaam menu heeft, dan is dat door een keurmeester van het keurmerk gecontroleerd. En zo kun jij als consument er dan ook vanuit gaan dat het klopt.

Green Key is een keurmerk dat eigendom is van FEE International: de Foundation for Environmental Education in Denemarken. FEE is een NGO met als doelstelling om de kennis en ervaring van natuur, biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling op een hoger plan te brengen. Dat doen ze onder andere met het Blauwe Vlag programma voor stranden en jachthavens – waarvan er bijna 200 wapperen in Nederland – en het Green Key label. In Nederland zijn ongeveer 750 bedrijven met een Green Key gecertificeerd. Dat zijn hotels, campings, bungalowparken, restaurants, dagrecreatie, groepsaccommodaties, bed and breakfasts en congres- en vergaderlocaties.

Zie je het Green Key-logo, dan mag je ervan uitgaan dat er gecontroleerd is op duurzaamheid en dat de ondernemer dit met recht mag communiceren. En klopt het niet? Is er iets volgens u helemaal niet duurzaam terwijl het logo wel bij de voordeur hangt? Laat het Green Key dan weten via door contact met ons op te nemen. Dan nemen de mensen van Green Key Nederland contact op met het bedrijf om extra te controleren.

Deze tekst is een artikel uit het ''Strandmagazine'' van Strand Nederland, geschreven door National Operator Green Key Nederland: Erik van Dijk. Bekijk online alle strandmagazines.

Bekijk ook onze andere blogartikelen

Het Meerdal
27-05-2024

Center Parcs Het Meerdal zet in op duurzaamheid met meerdere initiatieven | #groenidee

Bij Center Parcs Het Meerdal worden bezoekers verrast met een reeks duurzame initiatieven die zowel de milieubewustheid verhogen als bijdragen aan een groenere toekomst. Deze initiatieven zijn…

Meer lezen
Bieb Rijn en Venen
22-05-2024

Bibliotheek Alphen-Centrum introduceert ruil- en weggeefkast & plantenbieb | #groenidee

Bibliotheek Rijn en Venen Alphen-Centrum introduceert een inspirerend initiatief om duurzaamheid te bevorderen: de ruil- en weggeefkast & plantenbieb.

Meer lezen
Hampshire Hotel Delft Centre
25-04-2024

Hampshire Hotel Delft Centre renoveert hotelkamers duurzaam | #groenidee

Na 13 jaar heeft Hampshire Hotel Delft Centre een duurzame make-over gegeven aan hun kamers, waarbij milieubewustzijn voorop stond.

Meer lezen
Dierenpark Amersfoort
18-04-2024

Dierenpark Amersfoort schittert met grootste zonnecarport van de stad! | #groenidee

Dierenpark Amersfoort heeft zijn duurzame ambities kracht bijgezet door de opening van de grootste zonnecarport van Amersfoort, gelegen op het bovenste dek van hun parkeergarage.

Meer lezen
Flaasbloem
09-04-2024

RCN De Flaasbloem met een duurzame watertap voor eigen bronwater | #groenidee

RCN De Flaasbloem, een recreatiepark in Noord-Brabant, heeft een milieuvriendelijk initiatief op het park: een duurzame watertap voor eigen bronwater.

Meer lezen
Keurmeester column Hoe pak je door
28-03-2024

Hoe pak je dóór? | De rol van een keurmerk

Vorige maand reikten we de Green Key certificaten voor 2024 uit. Dat waren er maar liefst 750. Want Green Key zit stevig in de lift. Vooral uit de hoek van de bungalowparken is er veel…

Meer lezen
Omniversum
26-03-2024

Museon-Omniversum vergroent gebouw met groendak | #groenidee

Het Museon-Omniversum in Den Haag heeft een groendak dat bedekt is met levende planten, waarmee het zorgt voor een groenere én gezondere omgeving.

Meer lezen
Landal Hoog Vaals
29-02-2024

Landal Hoog Vaals stimuleert duurzaam dineren met menukaart | #groenidee

Landal Hoog Vaals maakt gebruik van een duurzame menukaart, toegewijd aan groene keuzes en duurzaam genieten.

Meer lezen
Keurmeester column Plicht of Inspiratiebron
10-01-2024

Plicht of inspiratiebron? | Column van onze keurmeester

Als keurmeester van Green Key en Duurzaam Gastvrij loop ik alweer een paar jaar rond in de recreatiesector. Een van de zaken die mij opvalt, is dat de aandacht voor Green Key en Duurzaam Gastvrij…

Meer lezen
Europarcs Markermeer
21-12-2023

Europarcs Markermeer ondersteunt medewerkers met weggeefbak | #groenidee

Europarcs Markermeer heeft een sociaal én milieuvriendelijk initiatief met de weggeefbak voor medewerkers.

Meer lezen
Golden Tulip Leiden Centre
13-12-2023

Golden Tulip Leiden Centre innoveert ontbijtbuffet met duurzame dispenser | #groenidee

In een bewuste stap naar duurzaamheid heeft Golden Tulip Leiden Centre zijn ontbijtbuffet vernieuwd met een milieuvriendelijke ontbijtdispenser, mogelijk gemaakt door samenwerking met TLANT.

Meer lezen
Snowworld Landgraaf
07-12-2023

Snowworld Landgraaf vermindert de berg papierafval met sticker | #groenidee

Snowworld Landgraaf heeft in de toiletten pakkende stickers hangen die mensen aanzet om minder papier te verbruiken.

Meer lezen
Kapellerput hotel
28-11-2023

Hotel Kapellerput en Clean the World bundelen krachten voor gerecycled zeep | #groenidee

Hotel Kapellerput heeft een milieuvriendelijk partnerschap aangekondigd met Clean the World, resulterend in gerecycled zeep.

Meer lezen
Landal Twenhaarsveld rookvrij
23-11-2023

Landal Twenhaarsveld maakt de buitenfaciliteiten rookvrij

Op het met Green Key gecertificeerde vakantiepark Landal Twenhaarsveld zijn alle buitenfaciliteiten op en rondom het centrale plein rookvrij. Waarom? “De reden is heel logisch: op deze plekken…

Meer lezen
Leonardo I Jmuiden Seaport Beach monoverpakkingvrij ontbijt
16-11-2023

Duurzaam ontbijtbuffet bij Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach | #groenidee

Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach omarmt duurzaamheid met twee innovatieve keuzes voor hun ontbijtbuffet, resulterend in aanzienlijke voordelen.

Meer lezen
Van der Valk Heerlen Swill communicatie
09-11-2023

Van der Valk Hotel Heerlen breidt duurzaamheid uit met duidelijke instructies voor afvalscheiding | #groenidee

Van der Valk Hotel Heerlen heeft een innovatief idee geïntroduceerd om hun inzet voor duurzaamheid verder te versterken. In de keuken van het hotel is een duidelijk instructieformulier opgehangen,…

Meer lezen
Groene Menukaart
06-11-2023

De Groene Menukaart: duurzaamheidsadvies voor historische panden

Wil je jouw historisch pand verduurzamen en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleinen? De Groene Menukaart biedt de perfecte mix van inspiratie en praktische tips voor een duurzamere…

Meer lezen
Reduceer CO2
06-11-2023

Reduceer je CO2-uitstoot door het gebruik van duurzame energie

Als ondernemer sta je tegenwoordig voor de keuze of, en hoe, je je organisatie wilt verduurzamen. Bijvoorbeeld op het gebied van zakelijke energie. Je kan bij het afsluiten vaneen nieuw…

Meer lezen
Two Brothers Hotels communicatie website
26-10-2023

Two Brothers Hotels communiceert effectief met duurzame websitepagina | #groenidee

Two Brothers Hotels zet een duurzame stap voorwaarts door een informatieve en gebruiksvriendelijke webpagina over Green Key en duurzaamheid op hun site te lanceren. Deze pagina biedt gasten…

Meer lezen
Preventie en Adaptatie
19-10-2023

Preventie & Adaptatie | Column van onze keurmeester

Extreme hitte en een groeiende kans op natuurbranden, kort opgevolgd door extreme piekbuien en wateroverlast. De uitersten die door verandering van het klimaat in het weerbeeld ontstaan worden ook…

Meer lezen
Roompot Callantsoog kas
16-10-2023

Roompot Callantsoog oogst duurzaamheid met eigen groente- en kruidenkas | #groenidee

Roompot Callantsoog heeft een groen initiatief gelanceerd door een eigen groente- en kruidenkas te introduceren. Deze kas voorziet gasten van vers, lokaal geteeld voedsel, waardoor niet alleen de…

Meer lezen
Vissoorten menukaart
01-10-2023

Welke vissoorten mogen op de menukaart?

Eén van de Green Key criteria voor het thema Eten en Drinken gaat over het inkopen van verantwoorde vis. Wij krijgen regelmatig vragen (en klachten) binnen over de verschillende vissoorten die wel…

Meer lezen
Slim Energiecontract
15-09-2023

Slim Energiecontract | Column van onze keurmeester

Energiecontracten bieden steeds meer mogelijkheden. Wie zekerheid zoekt, sluit een meerjarig contract af. Wie goed kan inschatten hoe zijn verbruikspatroon gedurende de dag en de seizoenen…

Meer lezen
Stortemelk Rookvrij
08-09-2023

Kampeerterrein Stortemelk maakt de terrassen en speeltuinen rookvrij

Wist jij dat twee derde van de Nederlanders vindt dat campingplekken, vakantiehuisjes, buitenzwembaden, terrassen en speeltuinen op vakantieparken en campings rookvrij moeten zijn? Goed nieuws…

Meer lezen
Hunebedcentrum Duurzame Wijn
23-08-2023

Het Hunebedcentrum introduceert duurzame wijnselectie | #groenidee

Het Hunebedcentrum presenteert een groen initiatief: een duurzame wijnselectie. De bezoekers worden nu verwend met wijnen van The Green Wine Company, geproduceerd door bevlogen wijnboeren die zich…

Meer lezen
Waufsberg afval
09-08-2023

Landal De Waufsberg innoveert met duurzaam afvalbeheer doormiddel van communicatie | #groenidee

Landal De Waufsberg heeft een idee geïntroduceerd dat niet alleen de gasten informeert over de afbraaktijd van verschillende soorten afval, maar hen ook actief aanmoedigt om de omgeving schoon te…

Meer lezen
De clique
01-08-2023

Afval als voedingsbodem voor nieuwe producten: Bij De Clique in Utrecht doen ze het

Afval recyclen gebeurt steeds meer in Nederland. Toch belanden er nog veel te veel biostromen zoals koffiedik, snij- en voedselresten bij het restafval, waarna deze laagwaardig worden vernietigd…

Meer lezen