Textiel

Wat houden de textielnormen in?

Duurzaam textiel is onmisbaar binnen een bedrijf omdat het bijdraagt aan verminderde een milieu-impact, het ethische productiepraktijken bevordert en positief bijdraagt aan het bedrijfsimago in een steeds milieubewustere markt.

De textielnormen van Green Key kunnen opgedeeld worden in 3 delen:

  • Badlinnen
  • Bedlinnen
  • Bedrijfskleding

Ten eerste is het badlinnen voorzien van een duurzaamheidskeurmerk of wordt het ingekocht bij leveranciers die zich committeren aan gedragscodes omtrent goede arbeidsomstandigheden. Daarnaast wordt bij de levering geen gebruik gemaakt van plastic folie om de linnenkar heen om het plasticafval te verminderen. Tevens dienen Green Key bedrijven gasten te stimuleren om het wassen van badlinnen te beperken door heldere communicatie over de procedures voor het vervangen van badlinnen, en wordt gasten de optie geboden om de housekeeping over te slaan. Dit draagt bij aan een milieuvriendelijke bedrijfsvoering, vermindert plasticafval en moedigt duurzaam gedrag aan bij gasten.

Ten tweede is het bedlinnen voorzien van een duurzaamheidskeurmerk, wordt het bedlinnen niet eerder dan na 3 nachten of meer verschoond, en wordt de hoeveelheid geleverde wasgoed aan de wasserij geregistreerd en indien mogelijk verminderd. Daarnaast wordt bij de levering geen gebruik gemaakt van plastic folie om de linnenkar heen om het plasticafval te verminderen, en wordt gasten de optie geboden om de housekeeping over te slaan. Hiermee wordt de milieubelasting verminderd en ecologisch verantwoordelijk gedrag aanmoedigt bij gasten.

Ten derde is de bedrijfskleding voorzien van een duurzaamheidskeurmerk of wordt het ingekocht bij leveranciers die zich committeren aan gedragscodes omtrent goede arbeidsomstandigheden. Ook kan bedrijfskleding apart ingezameld en circulair hergebruikt worden. Dit waarborgt dat bedrijfskleding niet alleen verantwoord wordt geproduceerd, maar ook hergebruikt kan worden, wat bijdraagt aan milieuvriendelijk ondernemen en verminderde afvalproductie.

Duurzaamheidsthema Textiel

De voordelen van duurzaam textiel

Duurzaam textiel heeft verschillende voordelen:

  1. Vermindering van milieubelasting: Duurzaam textiel draagt bij aan het verminderen van de milieubelasting, aangezien het vaak geproduceerd wordt met minder water, energie en chemicaliën, en het gebruik van biologisch afbreekbare materialen de impact op ecosystemen kan verminderen.
  2. Positief imago: Het gebruik van duurzaam textiel versterkt het bedrijfsimago als milieubewuste onderneming, wat klanten en partners aantrekt die waarde hechten aan duurzaamheid.
  3. Kostenbesparing op lange termijn: Duurzaam textiel gaat vaak langer mee en vereist minder frequent vervangen, wat leidt tot kostenbesparingen op de lange termijn.
  4. Verantwoordelijk ondernemerschap: Door duurzaam textiel te gebruiken, draagt het bedrijf bij aan mondiale milieuproblematieken en toont het verantwoordelijk ondernemerschap. Dit kan de bedrijfsethiek versterken en een positieve invloed hebben op de samenleving.
  5. Werknemerstevredenheid: Het tonen van betrokkenheid bij duurzaamheid kan de werknemerstevredenheid vergroten, omdat werknemers vaak trots zijn op het werken voor een bedrijf dat zich inzet voor milieuvriendelijke praktijken.
Bekijk meer voordelen van certificeren met Green Key