Eten & Drinken

Wat houden de eten & drinken normen in?

Duurzaam eten & drinken is onmisbaar binnen een bedrijf omdat het bedrijf hiermee zijn impact op het milieu vermindert, zich richt op gezonde keuzes voor gasten, en bijdraagt aan de mondiale inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan.

De eten & drinken normen van Green Key kunnen opgedeeld worden in 3 delen:

  • Duurzame producten aanbieden
  • Catering
  • Communicatie

Ten eerste dienen Green Key bedrijven duurzame producten aan te bieden op de menukaart, tijdens het buffet of in de winkel. Hieronder vallen verschillende producten met een duurzaamheidskeurmerk, zoals koffie en thee, sap en frisdrank, groente en fruit, zuivel, brood en wijn. Daarnaast dient er beter-leven vlees en geen ‘rode lijst vissoorten’ aangeboden te worden, en moeten er verschillende vegetarische of veganistische opties zijn voor gasten. Ook het aanbieden van streekproducten en kraanwater wordt gestimuleerd. Dit verhoogt het milieubewustzijn en de gasttevredenheid, terwijl de ecologische voetafdruk wordt verkleind.

Ten tweede kunnen bedrijven kiezen voor cateraars die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Deze cateraars scheiden swill, vermijden plastic disposables en bieden producten met duurzaamheidskeurmerken aan. Cateraars kunnen ook een stap verder gaan en menu’s serveren die 100% duurzaam of vegetarisch zijn. Deze samenwerking draagt bij aan een milieuvriendelijke en bewuste bedrijfsvoering.

Ten derde dienen bedrijven te communiceren op het buffet of op de menukaart over de duurzaamheid van de aangeboden producten en gerechten. Dit vergroot de bewustwording onder gasten, stimuleert duurzame keuzes en vergroot de beleving van duurzaamheid.

Duurzaamheidsthema Eten Drinken

De voordelen van duurzaam eten & drinken

Duurzaam eten & drinken heeft verschillende voordelen:

  1. Vermindering milieu-impact: Door duurzaam eten en drinken aan te bieden kan een bedrijf zijn milieu-impact aanzienlijk verminderen. Dit kan leiden tot een kleinere ecologische voetafdruk en een lager verbruik van natuurlijke hulpbronnen.
  2. Positief imago: Duurzaam eten en drinken toont betrokkenheid bij milieukwesties en kan een positief imago creëren voor het bedrijf als een verantwoordelijke onderneming. Daarnaast hebben bedrijven die voorop lopen in duurzaamheid een concurrentievoordeel. Klanten kiezen namelijk steeds vaker voor bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.
  3. Voldoen aan vraag: Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan duurzaam eten & drinken. Door deze aan te bieden, kunnen bedrijven voldoen aan de groeiende vraag van hun klanten.
  4. Toegang tot nieuwe markten: Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor nieuwe markten en doelgroepen. Door duurzaam eten & drinken aan te bieden, kunnen bedrijven toegang krijgen tot deze groeiende klantenkring.
  5. Verkleind marktrisico: Door duurzame bronnen en praktijken te omarmen, kunnen bedrijven hun blootstelling aan marktrisico's verkleinen. Duurzame grondstoffen en praktijken zijn vaak minder gevoelig voor de volatiliteit en schommelingen op de markt, zoals die veroorzaakt worden door geopolitieke conflicten of beperkte beschikbaarheid. Dit biedt bedrijven meer stabiliteit in hun toeleveringsketens en helpt hen beter voorbereid te zijn op onverwachte marktveranderingen.
Bekijk meer voordelen van certificeren met Green Key