De nieuwe Single Use Plastic wetgeving gaat van kracht in 2024

09-10-2023 10:54:00

De Nederlandse overheid heeft besloten om de strijd tegen zwerfafval aan te gaan door de regulering van plastic wegwerpproducten, bekend als de SUP-wetgeving (Single Use Plastic).

Single Use Plastic

Vanaf 1 juli 2023 is het niet langer toegestaan om gratis plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken voor consumptie onderweg, bij afhalen en bezorgen. Vanaf 1 januari 2024 is het ook verboden om plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te gebruiken voor consumptie ter plaatse, tenzij er voldaan wordt aan strenge recyclingnormen.

De nieuwe SUP-wetgeving heeft als doel het gebruik van plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie onderweg te ontmoedigen. Gratis verstrekking van deze plastic verpakkingen is niet langer toegestaan vanaf 1 juli 2023, tenzij consumenten er extra voor betalen. Bedrijven zijn tevens verplicht om herbruikbare alternatieven aan te bieden of het 'bring your own'-principe te promoten, waarbij klanten hun eigen herbruikbare bekers of bakjes kunnen meebrengen.

Voor voorverpakte dranken en voedingsmiddelen die bedoeld zijn voor consumptie onderweg of bij afhalen en bezorgen, geldt dat bedrijven extra kosten kunnen rekenen aan de consument. Hierbij is het aanbieden van herbruikbare alternatieven niet verplicht.

Vanaf 2024 wordt de SUP-wetgeving verder uitgebreid naar consumptie ter plaatse, bijvoorbeeld in horecagelegenheden, evenementen en kantoren. Het is dan verboden om plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken, tenzij ze kunnen worden ingezameld voor hoogwaardige recycling. Momenteel is dit alleen mogelijk voor PET-producten, wat betekent dat verpakkingen van andere materialen niet langer aangeboden mogen worden voor consumptie ter plaatse, zelfs niet tegen bijbetaling.

Op de website van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, www.minderwegwerpplastic.nl, vind je uitgebreide informatie over de aankomende regelgeving met betrekking tot het verminderen van wegwerpbekers en -bakjes. Met behulp van een regelhulp kun je jouw huidige situatie beoordelen en word je doorverwezen naar relevante informatie die je zal helpen om aan de nieuwe regelgeving te voldoen.

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Dok 14 750e Green Key deelnemer
21-11-2023

Nederland telt 750 Green Key gecertificeerde bedrijven

Een duurzame mijlpaal in de recreatiesector: Strandpaviljoen Dok 14 behaalt als 750e bedrijf in Nederland het duurzaamheidscertificaat Green Key!

Meer lezen
Euro Parcs Huiseigenaren Podcast
20-11-2023

Green Key te gast bij de EuroParcs Huiseigenaren Podcast

Green Key was recentelijk te gast bij de EuroParcs Huiseigenaren Podcast om uitleg te geven over het duurzaamheidskeurmerk en diens toegevoegde waarde voor bedrijven in de gastvrijheidssector.

Meer lezen
Lancering nieuwe Green Key website
07-11-2023

Nieuwe Green Key website gelanceerd voor een verbeterde ervaring

Na maanden eraan gewerkt te hebben en het verzamelen van waardevolle feedback van onze deelnemers, zijn we verheugd om de lancering van onze nieuwe Green Key website aan te…

Meer lezen
Scope 3 emissies
06-11-2023

Scope 3-emissies: krijg grip op de CO2-uitstoot in jouw keten

Steeds meer organisaties krijgen kritische vragen over hun CO2-uitstoot. Zowel door nieuwe wet- en regelgeving (CSRD) als door investeerders, opdrachtgevers en werknemers en wordt het dus steeds…

Meer lezen
Recreatie vakbeurs
12-10-2023

Wij staan op de Recreatie Vakbeurs 2023, kom je langs?

Kom je op 14, 15 en 16 november naar onze stand op de Recreatie Vakbeurs 2023 in Hardenberg? Wij kunnen je dan meer vertellen over Green Key en Duurzaam Gastvrij, de normen, jouw keuring en je…

Meer lezen
Duurzaam kamperen
10-10-2023

Duurzame Trend: duurzame kampeervakanties worden belangrijker

Kampeerders hechten steeds meer belang aan duurzaamheid bij het plannen van hun vakantie. Uit een representatief onderzoek van de ANWB onder 448 kampeerders blijkt dat bijna de helft (48 procent)…

Meer lezen
Circulair AAN
27-09-2023

Circulair AAN! | begeleidingstraject voor bedrijven in Friesland om te verduurzamen

Duurzaamheid is geen bestemming, maar een reis. Ga mee op reis en ontdek hoe jouw bedrijf in de Friese gastvrijheidssector kan floreren in een wereld die vraagt om verandering!

Meer lezen
GAIA Green Awards
20-09-2023

2 Green Key deelnemers als winnaar uit de bus bij Gaia Green Awards

Tijdens een feestelijke awardshow op Gastvrij Rotterdam zijn de Gaia Green Awards 2023 uitgereikt. De awards worden toegekend aan de meest duurzame restaurants, hotels en MICE-locaties van…

Meer lezen
Inspiratieboek
15-09-2023

Nieuw inspiratieboek voor onze deelnemers

In nauwe samenwerking met een van onze toegewijde keurmeesters, Robin van Milligen, hebben we een waardevol hulpmiddel ontwikkeld om onze Green Key-deelnemers te ondersteunen op hun reis naar…

Meer lezen
Paviljoen Sjoerd Prijs
01-08-2023

Paviljoen Sjoerd (Ameland) verkozen tot Meest Duurzame Strandpaviljoen van Nederland!

Donderdag 27 juli werden op Ameland de jaarlijkse prijzen voor het Beste Strandpaviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt.

Meer lezen