Ga direct naar:


Toeristisch
Zakelijk


Nieuws / Actueel

Bedrijfsrestaurant Hogeschool Zeeland 1e Green Key gecertificeerd in Nederland.

De Green Key voor Bedrijfsrestaurants is op 1 januari 2015 gelanceerd door Stichting KMVK.

Hogeschool Zeeland ontvangt eerste Green Key voor Bedrijfsrestaurants

Scholieren en medewerkers van de Hogeschool Zeeland in Vlissingen lunchen voortaan  in het eerste Green Key gecertificeerde bedrijfsrestaurant van Nederland. Op donderdag 15 januari ontving de Hogeschool Zeeland op de Vakbeurs Facilitair in ‘s-Hertogenbosch het eerste Green Key certificaat uit handen van Erik van Dijk (Directeur Stichting KMVK/ Green Key) op de stand van Hospitality Adviesbureau HTC Advies.

Hogeschool Zeeland; een duurzame hogeschool

De Hogeschool Zeeland heeft duurzaamheid al jaren hoog in haar vaandel staan. Brigitte Pommee is MVO coördinator binnen de Hogeschool Zeeland en verantwoordelijk voor het verduurzamen van de hogeschool. Via tal van projecten met Zeeuwse bedrijven, studenten en onderwijsprogramma’s probeert zij met de Hogeschool Zeeland een koploperspositie in te nemen op het gebied van duurzaamheid. Toen de mogelijkheid voorbijkwam om de cateringlocatie te certificeren aarzelde de hogeschool dan ook niet.  ’Het behalen van de Green Key voor ons bedrijfsrestaurant sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van de Hogeschool Zeeland. Wij zijn er dan ook trots op dat wij als eerste hogeschool van Nederland het Green Key certificaat hebben behaald’, aldus Brigitte Pommee.

Duurzame cateringlocatie

Ruim 10 maanden heeft de cateringlocatie van de Hogeschool Zeeland er over gedaan om onder begeleiding van HTC Advies het Green Key certificaat te behalen. Enkele zaken binnen de cateringlocatie bleken al duurzaam. Zo wordt de bedrijfskleding van de medewerkers al geproduceerd onder goede arbeidsomstandigheden, bestaat de verlichting grotendeels uit Led- en spaarverlichting, kunnen de medewerkers gebruik maken van de (door eigen zonnepanelen opgeladen) elektrische Nissan Leaf en worden er in de cateringlocatie jaarlijkse diverse activiteiten georganiseerd voor maatschappelijke organisaties.

Echter moesten er ook nog veel zaken worden verduurzaamd binnen de cateringlocatie om voor de Green Key in aanmerking te komen.  In nauw overleg met leverancier Sligro is het percentage duurzame Food- & Beverage producten verdrievoudigd. Adri Bimmel (cateringmanager van de Hogeschool Zeeland) vertelt hier het volgende over: ‘Het bijzondere is dat wij veel meer biologische-, fair trade- en streekproducten in ons assortiment hebben, maar dat onze inkoopprijs niet is gestegen’. Daarnaast is er ook op het gebied van non-food veel verbeterd, doordat de cateringlocatie tegenwoordig milieuverantwoorde schoonmaakmiddelen, handzepen en vaatwasmiddel en duurzame servetten en overige papiersoorten inkoopt. Tenslotte hebben de medewerkers van de cateringlocatie een uitgebreide MVO training gehad.

9 zeeuwse ondernemers ontvangen Green Key certificaat

Negen Horecaondernemers in Zeeland

Ontvangen Keurmerk Green Key

Negen trotse horecaondernemers ontvingen donderdag 20 november 2014 bij Van der Valk Middelburg hun Green Key certificaat uit handen van gedeputeerde Carla Schönknecht.

Op steeds meer websites zoals www.bookdifferent.com is duurzaamheid een criterium waarop onder andere hotels, campings en restaurants door toeristen worden gekozen. Met de Green Key laat de ondernemer zien er alles aan te doen om de druk van zijn onderneming op natuur en milieu te minimaliseren.

De Green Key geeft zo een nieuwe impuls aan boekingen in de toeristische sector. De Provincie Zeeland en acht Zeeuwse gemeenten (Veere, Schouwen-Duiveland, Middelburg, Goes, Sluis, Kapelle, Borsele en Terneuzen) ondersteunden de ondernemers die via het systeem van de Green Key hun bedrijfsvoering verduurzaamden.

De negen nieuw gecertificeerden zijn

-Van der Valk Hotel Middelburg,
- Hotel-, Villa Magnolia te Oostkapelle,
- Congrescentrum De Stenge te Heinkenszand,
- Hotel Kijkduin te Domburg,
- Rederij Denick te Terneuzen
- Hotel-Pension Zoom-Oord, Renesse
- Hotel De Zeeuwse Stromen, Renesse
- Strandpaviljoen De Branding, Renesse
- Strandpaviljoen De Haven van Renesse

 

 

Winnaar Green Team Award 2014

Green Team Award 2014 voor

Camping De Duindoorn


Rotterdam - 23 september 2014.


Green Team
Een Green Team is voor veel bedrijven ook de inspiratiebron voor duurzaamheid, de inspanningen op milieuzorg en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij grote bedrijven bestaat een Green Team vaak uit hoofden van afdelingen, bij kleine ondernemingen kan een Green Team bestaan uit de directeur/eigenaar en een collega. De keurmeesters van Green Key gaan altijd in overleg met de leden van een Green Team tijdens de Green Key keuring.Vier finalisten Green Team Award

Green Key Nederland heeft alle Green Key gecertificeerde bedrijven uitgenodigd deel te nemen aan de Green Team Award 2014. Uit de voorronde waarin de deelnemende teams vragen moesten beantwoorden en opdrachten moesten maken,  zijn door een onafhankelijke jury 4 finalisten: Landal Greenparks Coldenhove uit Eerbeek, Camping De Duindoorn uit IJmuiden aan Zee, Inntel Hotels Resort uit Zutphen en Hotel Mijdrecht Marickenland in Mijdrecht..


Winnaar

De Green Teams van deze vier bedrijven hebben vandaag de finaleronde gespeeld op het Dat Smaakt Naar Meer! Paviljoen tijdens de horecabeurs Gastvrij Rotterdam. De kandidaten kregen ludieke en serieuze vragen voorgeschoteld. Uiteindelijk wist het team van Camping De Duindoorn uit  IJmuiden aan Zee de meeste punten te behalen en mag zich Green Team 2014 noemen! Uit handen van voorzitter Derk Jan Verstand van Green Key in Nederland ontving het team o.l.v. eigenaresse Yvonne Lubbers de troffee. Tevens kregen de winnaars van Theater Amsterdam toegangsbewijzen voor de voorstelling Anne en bood de Raedthuysgroep een weekendje rijden met een Tesla aan.


Dit smaakt naar meer!

Erik van Dijk, national operator van Green Key Nederland, kijkt tevreden terug op deze nieuwe activiteit. "Dit smaakt naar meer", zegt hij, "om maar in termen te blijven van dit prachtige paviljoen waar bezoekers kennis kunnen maken met duurzame producten en diensten voor de horeca. Deze Green Team Award was voor ons de eerste keer. Graag dagen wij onze deelnemers uit om hun kennis over verduurzaming van hun onderneming ter hand te nemen en te verhogen. Een Green Team Award is hier een uitstekend instrument voor. Wat ons betreft komt er volgend jaar weer een Green Team Award. Stond voedsel en drank dit jaar centraal in de strijd, ik denk dat we volgend jaar een ander thema kiezen. Zo kan iedereen in ons Green Key netwerk  juist op zijn of haar eigen specialisme de uitdaging aan gaan".


Jaarverslag FEE Nederland

Bekijk het jaarverslag van FEE Nederland 2013

jaarverslag

 

 

persberichten

 

Oplaadpunt elektrische auto’s bij Hotel Mitland

Sinds kort beschikt Hotel Mitland over een oplaadpunt voor twee elektrische auto’s. Met de plaatsing van het oplaadpunt vinkt het Utrechtse hotel een van haar duurzame doelen voor 2014 af als onderdeel van haar MVO-strategie.
 
Het elektrisch rijden neemt in Nederland de laatste jaren een enorme vlucht door het actief stimuleren van elektrisch vervoer, zo ook in Utrecht. De Domstad wil hiermee de luchtkwaliteit verbeteren, de C02-uitstoot verminderen en bijdragen aan een aantrekkelijke en leefbare stad. Voor 2014 stelt de gemeente opnieuw €400.000 aan subsidies beschikbaar voor oplaadpunten en elektrische scooters.
 
Hotel Mitland zet al jaren in op duurzaam ondernemen sinds een grootscheepse verbouwing in 2006.
Hierbij investeerde het hotel onder andere in isolerende daken, een eigen warmtekrachtcentrale en een swill-put voor het opwekken van biogas. Onlangs prolongeerde het hotel nog haar gouden Green Key certificering voor het 3e jaar op rij. Het oplaadpunt voorziet in de opkomende vraag vanuit de zakelijke markt en sluit aan bij het zichtbaarder maken van het groene karakter van Hotel Mitland. De laadpalen zijn te gebruiken middels alle gangbare laadpassen en de beschikbaarheid is te bekijken via www.oplaadpalen.nl.
 

Landgoed de Biestheuvel wint Zoover Award

Landgoed de Biestheuvel wint Zoover Award
13-5-2014
Utrecht – In DeFabrique in Utrecht is dinsdag een Zoover Award 2014 in de categorie Vakantiehuizen uitgereikt aan Landgoed de Biestheuvel uit Hoogeloon. Landgoed de Biestheuvel s zeer blij met de gewonnen Award: “We werken iedere dag
heel hard om het onze gasten naar de zin te maken. Daarom is het extra mooi dat juist deze gasten ervoor zorgen dat ons deze mooie onderscheiding ten deel valt”.


Meeste Awards naar Overijssel

Tijdens de uitreiking werden de beste 25 accommodaties per categorie onderscheiden met een Zoover Award 2014. In Nederland ontvingen 173 accommodaties een Award. Overijssel won de meeste Zoover Awards, namelijk 25. Friesland is goede tweede met 24 en 22 Awards gingen naar Drenthe. Opvallend is dat er op de Wadden 19 Awards werden vergeven. In Zuid-Holland werden de Award-winnaars het hoogst gewaardeerd met een gemiddelde van 9,33.

De Zoover Awards 2014
De Zoover Awards zijn in het leven geroepen als erkenning voor goed presterende vakantieaccommodaties in Nederland en daarbuiten. Nederlandse vakantiegangers
beoordeelden dit jaar ruim 7500 Zoover-accommodaties. Dit jaar worden in zestig landen Zoover Awards uitgereikt. Voor het eerst zijn er ook
Awards in kleinere categorieën zoals Vakantiehuizen, Villa’s en Kastelen vergeven. De uitslagen zijn te vinden op www.zooverawards.nl
Meer informatie
Voor meer informatie over Landgoed de Biestheuvel kan men de site bezoeken:
http://www.biestheuvel.nl of bellen met 0497-591257

Business Centre Nederland: opnieuw uitgroepen tot beste trainingslocatie!


Business Centre Nederland (BCN) heeft in de in de categorie ‘training- en vergaderlocaties’ de meeste stemmen gehaald en is daarmee opnieuw uitgeroepen tot beste trainingslocatie! Prijswinnaars in de andere categorieën zijn onder andere: Landgoed ISVW, Hotel Papendal, Golden Tulip Epe en Kontakt der Kontinenten.
De afgelopen maanden kon gestemd worden op 25 genomineerden voor Beste Trainingslocatie.
Dit leverde 5 winnaars in diverse categorieën op. Van deze winnaars ging BCN er vervolgens overtuigend (met 34% van het totaal aantal stemmen) met de eindoverwinning vandoor.
BCN is daarmee overall verkozen tot de beste trainingslocatie van 2013! De locaties werden beoordeeld op ligging, bereikbaarheid, inrichting, catering en service. De uitreiking is een initiatief van het vaktijdschrift Meetings, onderdeel van het Meetings Business Event op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Rapport vakjury Volgens het rapport van de vakjury is de keuze gebaseerd op een buitengewoon hoog aantal stemmen en hoge waardering door de gasten van BCN. BCN werd vooral geprezen vanwege het duurzaamheidsbeleid, het activiteitenaanbod en het totaal aan faciliteiten.

Business Centre Nederland BCN, met locaties in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam, beschikt over ruim 100 moderne vergaderruimtes. De zalen zijn geschikt voor groepen van 2 tot 160 personen en voorzien van moderne presentatiemiddelen. De locaties zijn centraal gelegen en zowel met de auto

Minicamping Boogaard wint Zoover award

Utrecht – In De Fabrique in Utrecht zijn op dinsdag 22 april de Zoover Awards 2014 uitgereikt. In de categorie “camping” behaalde Minicamping Boogaard uit Zoutelande de eerste plaats.

In de top drie van beste campings waren drie campings uit Zoutelande vertegenwoordigd:

Op de eerste plaats Minicamping Boogaard. Op de tweede plaats Minicamping De Visser en op de derde plaats Camping Janse.

Uit de beoordelingen blijkt dat Minicamping Boogaard gastvrijheid, persoonlijke benadering gecombineerd met kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan.  Kleinschalig kamperen valt dan ook zeker bij veel  kampeerders in de smaak.

 

De Zoover Awards 2014
Zoover is een onafhankelijke vakantiebeoordelingen website met beoordelingen over accommodaties en vakantiebestemmingen, voor en door reizigers.

Meer informatie
Minicamping Boogaard, Adrie en Simone Boogaard, Paulusweg 16, 4374 NE Zoutelande, 06-51408138 www.minicampingboogaard.nl

 

Wijziging Fiscale Regelingen Duurzaam Investeren. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (De nieuwe naam voor Agentschap.nl) heeft per 1 januari wijzigingen aangebracht in de regelingen voor duurzame investeringen zoals MIA en Vamil

Wijziging Fiscale Regelingen Duurzaam Investeren.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (De nieuwe naam voor Agentschap.nl) heeft per 1 januari wijzigingen aangebracht in de regelingen voor duurzame investeringen zoals MIA en Vamil.
De Stichting KMVK heeft de consequenties hiervan in een notitie verwerkt. Deze notitie vindt u hier

Buitenplaats Amerongen viert ontvangst zilveren Green Key met schoolkinderen

Buitenplaats Amerongen viert behalen Zilveren Green Key met schoolkinderen

6-9-2013
Vandaag heeft Buitenplaats Amerongen het internationaal keurmerk Green Key ontvangen uit handen van de wethouder economische zaken van de Utrechtse Heuvelrug. In het bijzijn van hun duurzame partners overhandigde wethouder Homan het schildje met de zilveren certificering aan Erika en Peter-Paul Swijnenburg.

Appels en tekeningen
Om te vieren dat de Green Key certificering is behaald, hebben alle kinderen van de 3 basisscholen in Amerongen een appeltje gekregen en is er een tekenwedstrijd georganiseerd. De 6 winnaars komen smullen van een kinder high tea op het landgoed.

vlnr: Peter-Paul Swijnenburg, Erika Swijnenburg, Bert Homan

Duurzaam ondernemen in de praktijk
Een van de doelstellingen is om minimaal 50% van de culinaire productie duurzaam in te kopen. Zo wordt bijvoorbeeld het huiswater op het landgoed gebotteld en het eigen Pilsener op de fles wordt gebrouwen in biologische bierbrouwerij De Leckere in Utrecht. Verder worden alle evenementen locaties voorzien van energiezuinige LED verlichting en wordt er gereden in elektrische golfkarren, geladen met groene stroom. Voor zakelijke bezoekers die met het openbaar vervoer naar Buitenplaats Amerongen komen, is er een gratis shuttleservice vanaf station Maarn. Lees meer over hoe Buitenplaats Amerongen duurzaam onderneemt:  klik hier

Zonnepanelen voor Landschapscamping de Vlugtheuvel.

PERSBERICHT
Zonnepanelen voor Landschapscamping de Vlugtheuvel.

Stellendam
Camping de Vlugtheuvel heeft onlangs geïnvesteerd in zonnepanelen. Hiermee is de zeven hectare grote Landschapscamping energie neutraal, wat heel mooi aansluit bij de visie en strategie van de ondernemers.

Zonnepanelen
Afgelopen maanden is er kritisch gekeken naar de mogelijkheden voor wat betreft zonnepanelen. In samenwerking met Elektro Westhoeve uit Ouddorp, zijn er berekeningen gemaakt en zijn er 235 zonnepanelen aangebracht op de loods bij de camping. Hiermee kan de Vlugtheuvel stroom opwekken, maar ook terug leveren aan het net. Zonnepanelen in combinatie met een camping is een hele mooie, maar ook logische investering. In de zomer zijn er veel zonuren en is het energieverbruik ook het hoogst.

Krachten bundelen in de regio
In samenwerking met Elektro Westhoeve is gekeken welke zonnepanelen het beste bij de visie en strategie van Landschapscamping de Vlugtheuvel passen. Bij beide ondernemers staat kwaliteit hoog in het vaandel. Dit voor de gasten en klanten, maar ook voor wat betreft de keuze van materialen en machines. Gekozen is voor Duitse panelen van het merk Centrosolar. Deze zijn door Elektro Westhoeve in juni 2013 geplaatst en aangesloten. De maand Juli was voor Landschapscamping de Vlugtheuvel een top maand. Niet alleen voor wat betreft de bezetting, maar ook op gebied van energie opwekking. Met de zonnepanelen werd de eerste maand maar liefst 12000 kwh groene stroom opgewekt.  Tevreden kijken beide ondernemers terug op het resultaat en de prettige samenwerking.

Zonnig nieuws uit de Apenheul

                                                                                                                               Apeldoorn, maandag 24 juni 2013
Zonnig nieuws uit Apenheul!
Zonnecarport voorziet Apenheul van stroom
 
Op maandag 24 juni heeft de Apeldoornse wethouder Prinsen de zonnecarport van Apenheul officieel in gebruik genomen. Voor de bouw van het dak op de dienstparkeerplaats is € 500.000 subsidie van het rijk beschikbaar gesteld. De 416 zonnepanelen zorgen ervoor dat het naastgelegen Apenheulse kantoorpand en bedrijven-congreslocatie ‘de St@art’ volledig van eigen energie kan worden voorzien. Het duurzaam ondernemen van Apenheul is tevens beloond met de Golden Green Key.
 
In het winterseizoen werden op de dienstparkeerplaats twee nieuwe carports gebouwd met daarop een zonnestroom-installatie. Voor de bouw en het beheer van de zonnepanelen heeft Apenheul een contract afgesloten met KiesZon, de gezamenlijke dochtermaatschappij van groene energieleverancier Greenchoice en International Solar. KiesZon is de eerste vijftien jaar eigenaar van de zonnepanelen, waarna Apenheul ze in eigendom krijgt. Volgens Apenheuldirecteur De Ruiter gaan de panelen daarna zeker nog eens vijftien jaar mee. De zonnepanelen hebben een geschatte jaaropbrengst van 85.000 kWh.

     

Foto Apenheul: wethouder Prinsen (rechts) en Apenheul directeur Coen de Ruiter
 
De Ruiter noemt het een bijzonder project. “We zijn een van de zeer weinige bedrijven die zo’n grote aanvraag bij het ministerie gehonoreerd zagen. En nu blijkt ook nog eens dat dit de grootste zonnecarport in Nederland is die speciaal voor dit doel gebouwd is. Je kunt het project dus echt wel uniek noemen''. De Ruiter vindt het ook een logische aanvulling op de St@art. Dat gebouw is CO2-neutraal gebouwd door het gebruik van natuurlijke materialen, het ontwerp van het gebouw en de manier waarop het wordt verwarmd en gekoeld. Maar er is wel nog energie nodig om de warmte en koude rond te pompen en voor de mensen die er werken. Met de nieuwe zonnepanelen wordt ook het gebruik van telefoons of muziekapparatuur gecompenseerd, waarbij de eigen zonne-energie nu gewone groene stroom van het elektriciteitsnet vervangt.
 
Apenheul zet zich met hart en ziel in voor apen en hun leefgebieden. Natuurbehoud staat hoog in het vaandel en duurzaam ondernemen is een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. Samen met partijen als Greenchoice geeft Apenheul invulling aan deze strategie. Zo gebruikt Apenheul groene energie en groen gas voor het gehele park, wordt FSC-hout gebruikt en in de restaurants, kiosken en catering worden grote stappen gezet naar een natuur- en diervriendelijk assortiment. Bovendien worden alle 10 miljoen autokilometers van de bezoekers voor hun dagje uit naar Apenheul gecompenseerd! Green Key, het internationale duurzaamheidskeurmerk, beloonde Apenheul eind 2012 met het hoogste niveau: goud! Het apenpark is apetrots.

Persbericht Green Key Horeca Zeeland

Persbericht 13 mei 2013

Green Key Horeca Zeeland

Unieke kans om met subsidie keurmerk te behalen!

 De “Green Key” is hét internationale duurzaamheidkeurmerk voor de horeca. De provincie Zeeland en 8 Zeeuwse gemeenten willen het keurmerk voor een grote groep ondernemers in de sector bereikbaar maken. Samen kunnen overheid, bedrijfsleven en andere betrokken organisaties Zeeland promoten als een aantrekkelijke, maar ook duurzame bestemming.

Een Green Key helpt ondernemers bij het verbeteren van hun duurzaamheidprestaties (inclusief bijbehorend certificaat) en het met frisse blik bekijken van de bedrijfsvoering. Dit levert hen o.a. kostenbesparingen, fiscale voordelen en imagoverbetering op. Voor de provincie en de deelnemende gemeenten biedt het project een kans concrete invulling aan duurzaamheidbeleid en imago te geven.

Ondernemers worden in een speciaal traject begeleid bij het voldoen aan de criteria van de Green Key. Door een bijdrage vanuit de provincie Zeeland en de 8 gemeenten kunnen 26 deelnemers aan het project een bijdrage van 50% ontvangen op de kosten voor de begeleiding en op de deelnamekosten aan het keurmerk in het eerste jaar. De exacte kosten zijn afhankelijk van de omzetcategorie van het deelnemende bedrijf.

De benodigde investeringen om aan de eisen van het keurmerk te voldoen hangen af van individuele situaties en zijn voor rekening van bedrijven zelf. Voor behoud van de Green Key in de jaren volgend op dit project betaalt men als ondernemer enkel een bijdrage aan het keurmerk. De uitvoering van het project vindt plaats vanaf komend najaar tot en met het voorjaar van 2014. De deelname door de diverse partijen wordt vastgelegd in Convenant Duurzaam Ondernemen.

De deelnemende gemeenten zijn Veere, Schouwen-Duiveland, Middelburg, Goes, Sluis, Kapelle, Borsele en Terneuzen. Het project staat ook open voor ondernemers in andere gemeenten, zij kunnen echter op minder bijdrage op de deelnamekosten rekenen.

Informatie en aanmelden
De coördinatie van het project is in handen van de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Op de website van de Stichting KMVK is ook het Infoblad van het project beschikbaar. Via de projectcoördinator kan men zich melden voor informatie en deelname.

 INFOBLAD

Projectcoördinator Green Key Horeca Zeeland
– ir. Johan Kaspers, Stichting KMVK
Telefoon:
06 – 13 51 71 63
E-mail: kaspers
@brederodeadvies.nl

Duurzaam evenement

LINK

Rondleiding met Green Key Keurmeester bij het Bevrijdingsfestival Utrecht

Het festivalterrein van Bevrijdingsfestival Utrecht zag er feestelijk uit. Marije van Kapel gaf een rondleiding aan Pieter Galema, die bepaalt of het BFU dit jaar opnieuw de Golden Green Key verdient. Het bestuur van de Utrechtse Introductietijd en Leonie en Ineke van Cultuur 19 liepen mee om inspiratie op te doen.

BFU Green Key , spandoek

BFU wil Green Key Certificaat voor Duurzame Evenementen

De voorbereidingen voor het festival zijn heel goed gegaan, vertelt Marije. (Duurzaamheidscoördinator BFU) Pieter Galema (Green Key) kijkt geïnteresseerd rond. ‘Zo’n festival is een van de moeilijkste dingen om te keuren’, vertelt hij. ‘Eigenlijk is het een ramp: te veel mensen op een plek, voorzieningen die speciaal moeten worden aangelegd….’ Maar hij regeert positief op alles wat Marije laat zien en vertelt. Een aantal punten:

Zuinig met water
We verbruiken minder dan een liter water per festivalbezoeker. Onze toiletten komen van Port-o-let . Ze worden niet met water doorgespoeld, maar ze worden ook niet chemisch gereinigd. Het reinigen gebeurt op een biologische manier.

Afval scheiden
Zowel backstage als op het festivalterrein staan afvalscheidingsstations. Op het festivalterrein blijkt het afval niet helemaal netjes gescheiden te worden. Als we voor dit scheidingsstation staan, wordt meteen duidelijk hoe dat komt: het doek met de categorieën hangt te hoog boven de kliko’s. ‘Je ziet alleen vanaf een afstandje hoe je het afval moet scheiden’, bevestigt een festivalbezoekster. ‘Dat moeten we dus aanpassen’, constateert Marije.

De kleine dingen
Niet alles wat het BFU doet valt meteen op, maar vrijwel overal is over nagedacht. Marije: ‘De crewcatering schenkt drinken uit grootverpakkingen en petflessen, dat is beter dan blikjes uitdelen. En de brandblusser die daar hangt, is ecologisch. Die huren we van De Regelaar in Houten. We denken over alles na. Ook over transport. Als we van de ene leverancier anderhalve vrachtwagen met materiaal huren en van een andere leverancier een halve vrachtwagen, dan kijken we of we daar iets mee kunnen. Tetris met vrachtladingen is een sport geworden.’

Mokken

mokken

Marije bij de mokken

In de crewtent hangen een stuk of dertig mokken aan de wand. Marije: ‘Tijdens de bouw en breek had iedereen zijn eigen mok. Dat is toch beter dan steeds een nieuw los bekertje.’

Leveranciers
‘We hebben gemerkt dat leveranciers meegaan in ons enthousiasme’, aldus Marije. Bijvoorbeeld de leverancier van speciale lichtmasten die we dit jaar testen, die kwam nog met andere ideeën omdat hij wist dat we duurzame oplossingen zoeken.’

Golden Green Key?
De Keurmeester leek het allemaal zeer te waarderen en maakte fanatiek foto’s. Of de Golden Green Key opnieuw wordt toegekend, horen we snel van het BFU.

Duurzaam evenement

Nieuwe Hilton hotel op Schiphol gaat ook voor Green Key

Het nieuwe Hiton hotel op Schiphol Airport gaat ook voor een Green Key.

  

  

  

Zie hieronder een filmpje.

youtube

 

 

nieuwe normen online

Camping en bungalownormen 2013-2015 online!

Afronding project Utrecht (28 januari 2013)

Dertien grote Utrechtse hotel en congreslocaties hebben het afgelopen jaar het keurmerk Green Key behaald door energie te besparen en te investeren in verduurzaming van hun onderneming. Zij behoren hiermee tot de koplopers in Nederland.

In de Domtoren vieren dertien ondernemers op 28 januari jl. samen het behalen van duurzaamheidskeurmerk Green Key. Het keurmerk is de eerste stap naar de reductie van 30% CO2 uitstoot in 2020 in de bedrijfsvoering. Een aantal van deze ondernemers en de gemeente maakten de afspraak om daar samen aan te werken bij de ondertekening van het Afsprakenkader Duurzame Hospitality (29 september 2011). "Ook de Domtoren is de trotse bezitter van een Green Key", vertelt Nienke Offringa van de Stichting Toerisme Utrecht: "We hebben geinvesteerd in LED verlichting en een overdruksysteem om het energieverbruik te verminderen. Dat zijn we verplicht aan de stad! Ook omdat we merken dat onze bezoekers het waarderen dat wij, als eeuwenoud symbool van de stad, belang hechten aan een duurzame bedrijfsvoering.”

Mirjam de Rijk, wethouder Financiën, Duurzaamheid en Economie: "Op een economisch lastig moment laten deze Utrechtse bedrijven zien dat investeren in verduurzaming belangrijk is. Het toont lef en duurzaam ondernemerschap. Een prachtig voorbeeld van Utrechtse Energie!"

De ondernemingen die een Green Key behaalden zijn: Apollo Hotel Utrecht, Grand Hotel Karel V, Hotel Mitland, Mary K hotel, Centraal Museum, Domtoren en toerisme Utrecht, Park Plaza, Jaarbeurs Utrecht, Aristo accommodatie Utrecht, NH Utrecht, NH centre Utrecht, Grand Catering Geldmuseum en De Fabrique.


foto Saarshot

De voorzitter van de Green Key organisatie, Derk Jan Verstand, overhandigde de Green Key aan de Wethouder en bedankte haar voor de ondersteuning aan dit eerste project in Utrecht.
Als er een vervolg komt zouden ook de restaurants en evenementen mee genomen kunnen worden. Verder deelde hij mee dat onlangs uit een consumentenbond onderzoek is gebleken dat bij vergelijking van een aantal keurmerken, de Green Key als beste naar voren kwam.

Nieuwsbrief December 2012

Nieuwsbrief december 2012

500e Green Key uitgereikt in Drenthe

Op vrijdag 20 juli is het 500e Green Key certificaat uitgereikt aan Camping 'd Olde Kamp in Ansen

links wethouder Ten Cate (Gemeente de Wolden)
rechts Gedeputeerde A. van der Tuuk (Provincie Drenthe)

Proefaccount Green key

Kennis maken met Green Key ??
Vanaf 1 juli jl. kunt u een proefaanmelding doen.

Duurzame fietsen voor Green Key houder Kontact de Kontinenten

Roetz-Bikes maakt fietsen echt duurzaam
Duurzaam fietsenmerk levert eerste bedrijfsfietsen aan Conferentiehotel

Kontakt der Kontinenten is het eerste hotel dat haar gasten duurzaam geproduceerde huurfietsen kan aanbieden. Op dinsdag 15 mei heeft het conferentiehotel uit Soesterberg de eerste serie Roetz-Bikes in gebruik genomen.

Roetz-Bikes
Het jongste Nederlandse fietsenmerk onderscheidt zich door fietsen te maken op een verantwoorde manier. ‘Fietsen is al duurzaam, wij laten zien dat de productie van fietsen dit ook kan zijn’, aldus Mark Groot Wassink van Roetz-Bikes. Afgelopen jaar werd Roetz-Bikes genomineerd voor de landelijke fietsinnovatie-award, daarnaast won het merk een nationale duurzaamheidspijs.

Kontakt der Kontinenten
René Giel van Kontakt der Kontinenten zag de mogelijkheden van de fietsen voor zijn conferentiehotel. ’We hebben duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staan. De fietsen zijn een mooie manier om onze gasten te laten zien waar we voor staan. Daarnaast zorgt ons beeldmerk op de fietsen er voor dat onze naam op een positieve manier wordt uitgedragen door de gasten die er op fietsen.’   

Donorfietsen
De duurzame filosofie van Roetz-Bikes zorgt voor opvallende fietsen. Het merk hergebruikt robuuste stalen frames van fietsen die zijn afgedankt, ook wel ‘donorfietsen’ genoemd door Roetz. Deze frames krijgen een tweede leven dankzij nieuwe onderdelen en een frisse coating. Groot Wassink: ’We gebruiken graag verrassende materialen voor onze fietsen. Zo hebben onze fietsen houten spatborden en kurken handvatten en transportkratjes van hergebruikt pallethout.’ 

Transportband
Het hotel en het fietsenmerk hebben elkaar gevonden als duurzame partners. Het logo van Kontakt der Kontinenten komt goed tot zijn recht op de jasbeschermer van de Roetz-Bike. Ook over dit onderdeel is nagedacht: de jasbeschermers zijn gemaakt van oude fabriekstransportband, de bevestiging van gerecyclede autobanden.

________________________________________________________________________________

Voor meer informatie:
Roetz-Bikes                                                                                                     Kontakt der Kontinenten
www.roetz-bikes.nl                                                                                     www.kontaktderkontinenten.nl
Mark Groot Wassink                                                                                    René Giel
06-30397722                                                                                                    0346-351755

Landgoed de Holtweijde wint innovatieprijs met houtsnipperverwarmingsinstallatie

Persbericht:

Lattrop, 31 mei 2012 – Landgoed De Holtweijde heeft de Innovatie Award 2012 gewonnen van vakblad Misset Horeca. Het landgoed kreeg de prijs gisteravond uitgereikt voor de invoering van een houtsnipperverwarmingsinstallatie. Daarmee heeft De Holtweijde de primeur binnen de Nederlandse hotellerie. Interessant neveneffect van het invoeren van de CO2-neutrale verwarming is een besparing op de inkoop van fossiele brandstoffen van zo’n 75%.

Sinds april vorig jaar wordt de verwarming van het hoofdgebouw, het zwembad en de warmwatervoorziening van het elf hectare grote landgoed geheel op houtsnippers gestookt.

 De houtsnipperverwarmingsinstallatie van Landgoed de Holtweijde is uitgevoerd in nauwe samenwerking met BeGreenEnergy.nl, waarin Bridging Competencies, Parenco Hout, ista Nederland en Unica Groep de krachten bundelen. Met de installatie was een investering van ca. € 400.000,- gemoeid, die partijen gezamenlijk opbrengen, met een gedeeltelijke subsidie van de Provincie Overijssel en bankfinanciering via Rabobank IJsseldelta. Ook in de exploitatie wordt gezamenlijk opgetrokken, om aan te tonen dat deze vorm van CO2 neutrale verwarming absoluut rendabel is voor een hotel als De Holtweijde.

 “Deze Innovatie Award is een erkenning van een bewust beleid om zoveel mogelijk maatschappelijk verantwoord te ondernemen (MVO),” aldus directeur/mede-eigenaar Marcel Vlek van Landgoed de Holtweijde. “Dat heeft ons in 2010 ook al als eerste hotel in de provincie Overijssel het Green Key Certificaat in goud opgeleverd. We zijn nu met de Gemeente Dinkelland in overleg om op termijn de benodigde houtsnippers voor onze installatie uitsluitend te betrekken binnen onze eigen gemeente.”

Het was de tweede keer dat de Misset Horeca Innovatie Award werd uitgereikt voor bijzondere initiatieven in de horecabranche. Vorig jaar ging de prijs naar attractiepark De Efteling

.

Erik van Dijk bij 'Kassa'

Erik van Dijk was afgelopen zaterdag te gast bij Kassa. Onderwerp 'Groen Doen', duurzame vakanties.

Uitzending zaterdag 25 februari 2012

Watertappunten

De Jointhepipe.org flessen vul je gewoon onder de kraan, of bij de speciale Jointhepipe.org kraanwatertappunten die zijn ontwikkeld in samenwerking met een aantal Nederlandse waterleiding bedrijven. Deze kraanwatertappunten staan al op tientallen binnen- en buitenlocaties in Amsterdam, Arnhem, Groningen, Haren, Utrecht en Schiphol  in openbare ruimtes zoals parken, bij OV-haltes en op pleinen en bij bedrijven als ID&T en Vodafone. Het kraanwater in Nederland is van topkwaliteit, duurzaam en zorgt voor minder afval.  Dagelijks worden in Nederland 500.000 plastic flesjes weggegooid terwijl het kraanwater in Nederland tot het beste van Europa behoort. Met een Jointhepipe.org tappunt kunnen bedrijven laten zien dat ze een bijdrage leveren aan een beter milieu en aan een eerlijke verdeling van drinkwater in de wereld aangezien voor elk tappunt wat wij plaatsen in de Westerse wereld, een water project gefinancierd wordt in een ontwikkelingsland.

Op Wereld Waterdag, donderdag 22 maart 2012, worden er nog eens 35 kraanwatertappunten geopend door heel Nederland, van Groningen tot Roermond, met bijhorende drinkwaterpompen in Bangladesh.

Watertappunten

Druk bezochte Green Key uitreiking 2012

471 Green Key certificaten in 2012.
FOTO'S HIER ONDER

Op 8 februari jl. zijn de Green Key certificaten 2012 uitgereikt. Nederland telt 471 Green Key's, we verwachten de 500e op niet al te lange termijn.
Uit handen van Willem Lageweg van MVO Nederland ontvingen zo'n 120 aanwezige vertegenwoordigers van de accommodaties de Green Key.
In de ochtenduren van het druk bezochte uitreikingsevenement sprak dr. Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzaamheid de aanwezigen toe. Zowel de heer Lageweg als mevrouw Cramer staken de loftrompet voor zoveel duurzame initiatieven in de vrijetijdssector. Dat de gecertificeerde bedrijven trots kunnen zijn op hun bereikte resultaat.
De presentaties van de heer Lageweg en van Mevrouw Cramer kunt u hieronder vinden.

       

- Presentatie mw. Cramer
- Presentatie dhr. Lageweg / MVO Nederland
- Presentatie AgentschapNL
- resultaten band op spanning

- lijst met deelnemers informatiemarkt
- Presentatie WTCH Mihaly Laszlo Green key binnen wat nu

Foto's Green Key uitreiking 2012

Normen Buitensport afgerond

November 2011:
De Green key normen voor de bedrijfsgroep Buitensport (2012-2014) staan online

Normen Buitensport

400e Green Key certificaat uitgereikt

Op vrijdag 21 oktober  is het 400ste Green Key certificaat in Nederland overhandigd aan Gert van der Valk, general manager van Hotel Van der Valk Amersfoor-A1. 

PERSBERICHT