De duurzame dilemma’s van de 1,5 meter samenleving

Gaia Green Award Team 2dinsdag 12 mei 2020 12:30

Jury Gaia Green Awards beoordeelt hoe duurzame innovaties van finalisten positief bijdragen aan de bestrijding van Covid-19

De Covid-19 crisis domineert al wekenlang het nieuws. We zouden al bijna vergeten dat in 2019 de stikstofcrisis en het klimaatakkoord de meest besproken thema’s van het jaar waren. Covid-19 en duurzaamheid hangen sterk met elkaar samen. Het Coronavirus heeft momenteel zeker op mondiaal niveau een positief effect op de verduurzaming van de samenleving; minder luchtvaart, minder wegverkeer, betere luchtkwaliteit, schoner drinkwater en natuur dat zich massaal herstelt.

Effecten Covid-19 op duurzaamheid in de horeca
De horecasector is druk doende een plan te maken om aan het ‘nieuwe normaal’ te gaan voldoen. Op welke manier de horeca in de praktijk aan de 1,5 meter samenleving kan gaan voldoen zal de komende periode duidelijk worden. De wens van de horecabranche is om zo snel mogelijk op een verantwoorde wijze open te laten gaan zodat de sector nog iets kan maken van dit inktzwarte jaar.

Voor de horecasector was verduurzaming tot de Coronacrisis losbarstte één van de belangrijkste thema’s. Als de kruitdampen van het Coronavirus enigszins zijn opgetrokken zal de volgende vraag beantwoord moeten worden; Hoe zorgen we dat de 1,5 meter economie soepel overgaat naar de 1,5 graden economie, in lijn met de doelstellingen van het Klimaatverdrag van Parijs?

Drie duurzame dilemma’s voor de 1,5 meter samenleving
De 1,5 meter samenleving zorgt voor een aantal duurzame dilemma’s voor de horeca waarbij duurzaamheid en ‘het nieuwe normaal’ elkaar versterken, maar soms lijnrecht tegenover elkaar staan. 

Met name op de volgende 3 thema’s worden praktische dilemma’s verwacht: 

  1. Waterbesparende sensorkranen, waterloze urinoirs en sensoren voor het aan- en uitschakelen van verlichting hebben een positief effect op de water- en energierekening én zijn volledig Corona-proof. Nadeel is dat dit om concrete investeringen vraagt en Covid-19 heeft gezorgd voor flink minder investeringsruimte in de horeca.
  2. Papieren menukaarten, informatiemappen in hotelkamers en inchecken aan de balie. Zomaar drie voorbeelden van zaken die een uitdaging opleveren als horecazaken komende periode weer gaan opstarten. Online inchecken en digitale guest directories in de hotellerie waren al aan een enorme opmars bezig, maar digitale menukaarten zijn nog vrij nieuw in de sector. Momenteel wordt er al flink geïnnoveerd met QR-codes waarmee gasten via een app met hun eigen smartphone menukaarten kunnen inzien en bestellingen kunnen doen en betalingen kunnen verrichten. Voor het verminderen van het papierverbruik zijn dit allemaal mooie ontwikkelingen, maar wat betekent dit voor het persoonlijke contact met de gast en het gastheerschap? En in hoeverre kunnen oudere gasten aanhaken bij deze digitalisering?
  3. Zijn buffetten nog wel verantwoord in de 1,5 meter samenleving? Groepen gasten die kort achter elkaar langs een buffet lopen is natuurlijk volledig in strijd met ‘het nieuwe normaal’. Ook qua foodwaste zijn buffetten vaak de grote boosdoener. Maar wat is het alternatief? In de hotellerie zien we al steeds meer locaties overstappen op À la carte ontbijtconcepten. Maar voor groepen tijdens bruiloften, partijen en zakelijke evenementen met meer dan 100 personen zijn dit soort concepten moeilijk haalbaar. Of wordt deze uitdaging vanzelf opgelost omdat grote groepen voorlopig nog geweerd zullen worden in de horeca?

Hoe gaan duurzame koplopers om met COVID-19?
Om horecalocaties een hart onder de riem te steken heeft de organisatie van de Gaia Green Awards besloten de nominaties voor 2020 gewoon volgens planning bekend te maken. De vijfde editie van de Gaia Green Awards staat dit jaar in het teken van de Covid-19. En dit keer niet in negatieve zin. De vakjury zal in haar beoordeling meewegen hoe de genomineerden locaties omgaan met de bovenstaande 3 dillema’s. Oftewel; welke duurzame innovaties heeft de horecalocatie genomen die ook nog eens Corona-proof zijn? Inspirerende voorbeelden zullen worden gedeeld met de rest van de branche.

Genomineerden
De vakjury van de Gaia Green Awards heeft vandaag tijdens een digitale vergadering de 5 genomineerden per categorie bekend gemaakt. De volgende horecabedrijven zijn genomineerd voor de Gaia Green Awards 2020.

Strandpaviljoens

● Gastrolounge XV (Texel / NL)

● Beachclub Birds (Den Haag / NL)

● Sjoerd (Ameland / NL), gecertificeerd met Green Key Goud

● Hart Beach (Scheveningen / NL)

● Pele Surfshack (Hoek van Holland / NL)

Hotels

● nhow Amsterdam RAI (Amsterdam / NL)

● Stayokay Bergen op Zoom (Bergen op Zoom / NL)

● Hotel Indigo (Antwerpen / BE)

● Hotel Breeze (Amsterdam / NL)

● Holiday Inn Express Mechelen City-Centre (Mechelen / BE)

Restaurants

● Veggies on Fire (Den Haag / NL)

● De Bottelarij (Wellen / BE)

● L’Invité (Amsterdam / NL)

● Noorderlicht (Amsterdam / NL)

● Villa Augustus (Dordrecht / NL)


Uitreiking
De award wordt uitgereikt op het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen tijdens de horeca vakbeurs Gastvrij Rotterdam. Op dinsdag 22 september 2020 vanaf 16.00 uur zullen in Rotterdam Ahoy de winnaars bekend gemaakt worden door de vakjury.

Gaia Green Awards
De Gaia Green Awards worden uitgereikt aan de meest duurzame horecalocaties uit Nederland en België. De award bestaat uit 3 categorieën: hotels, restaurants en strandpaviljoens. De award heeft als doel om bijzondere duurzame horecalocaties te onderscheiden en de rest van de horecamarkt te inspireren.  

Partners
De Gaia Green Awards zijn een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in de horecasector op het gebied van duurzaam ondernemen. De partijen die de award ondersteunen zijn Green Key Nederland en België, EKO- Keurmerk Horeca, Vis&Seizoen, Good Fish Foundation, Olijfbedrijf, Stichting hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer Green Leisure Group. De award wordt gesponsord door Santas Koffie, Made Blue en Gastvrij Rotterdam.

 

Meer informatie over Gaia Green Awards:

URL: www.gaiagreenawards.nl

Facebook: www.facebook.com/gaiagreenawards

Twitter: @gaiagreenawards

« Terug

Reacties op 'De duurzame dilemma’s van de 1,5 meter samenleving'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.