Houten ombouw om Zandvoorts afvaleiland bij Thalassa

Ombouw afvalbakken Thalassamaandag 24 augustus 2020

Om afvalscheiden eenvoudiger en aantrekkelijker te maken voor strandgangers in Zandvoort is het afvaleiland naast strandpaviljoen Thalassa voorzien van een houten ombouw. Daarnaast is in augustus een proef gestart om zwerfafval tegen te gaan.

Vorige zomer zijn vier afvaleilanden op het strand geplaatst met containers voor plastic, glas, papier en restafval. Om het afvaleiland naast strandpaviljoen Thalassa mooier te maken, is een ontwerp gemaakt voor een houten ombouw. Wethouder Raymond van Haeften:

“We willen afval scheiden tot de norm maken. Niet alleen in huis, maar ook buitenshuis. Met deze ombouw om het afvaleiland willen we afval scheiden voor onze badgasten niet alleen eenvoudiger, maak ook aantrekkelijker maken.” Het ontwerp van de houten ombouw is afkomstig van Hilly Jansen van het Zandvoorts museum en Kristel Veerman van het online platform Lief van Zandvoort.

Stimulans

Het eiland is een onderdeel van een experiment van Spaarnelanden en de gemeente Zandvoort om strandbezoekers te stimuleren hun afval te scheiden. Uit een eerste evaluatie blijkt dat ze met name glas en papier goed scheiden. De containers voor plastic bleken nog te vaak vervuild. Bij deze containers wordt nu nog duidelijker aangegeven dat ze bedoeld zijn voor plasticafval.
Als volgende stap wil Spaarnelanden de mogelijkheden bekijken om het afval te hergebruiken voor nieuwe producten door er bijvoorbeeld straatmeubilair van te maken.

Clean teams

Daarnaast is de gemeente gisteren (12 augustus) gestart met een proefproject om tijdens drukke stranddagen zogeheten clean teams in te zetten. In samenwerking met Spaarnelanden gaan de teams op het strand zwerfafval opruimen en bezoekers bewust maken van hun ‘afvalgedrag’. Ook delen ze papieren afvalzakken uit aan bezoekers die hiervan gebruik willen maken. De clean teams zijn tot en met zondag 16 augustus op het strand en de boulevard aanwezig. Als deze proef goed uitpakt, worden deze teams vaker ingezet.

« Terug

Accommodaties & bedrijfsgroepen

Laatste nieuws Green Key

OPEN markeert eerste mijlpaal als duurzame ontmoetingsplek

DOK DELFT 2vrijdag 12 februari 2021 De locaties OPEN en DOK Voorhof zijn gecertificeerd met een Green Key certificaat. Green Key is het wereldwijde keurmerk voor duurzame locaties. Gecertificeerde locaties verminderen aantoonbaar ... Lees verder

Green Key certificaten 2021!

vrijdag 05 februari 2021 Lees verder

673 duurzame accommodaties voor recreatie, vakantie en zakelijke markt ontvangen het Green Key certificaat 2021

X469donderdag 21 januari 2021 Leusden, 21 januari 2021 - Vandaag worden door het keurmerk Green Key 673 certificaten verstrekt aan ondernemers in de toeristisch-recreatieve sector en congresmarkt. Ondernemers die met hun ... Lees verder