EIA en MIA/Vamil budgets worden in 2023 verhoogd

Geldmaandag 02 januari 2023

In 2023 krijgen bedrijven meer mogelijkheden om met fiscaal voordeel te investeren in energiezuinige en milieuvriendelijke technieken, innovatieve en bedrijfsmiddelen. Dit komt omdat in 2023 het budget van de Energie-investeringsaftrek (EIA) wordt verhoogd met €100 miljoen tot €249 miljoen, en het budget voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) verhoogd wordt met €48 miljoen tot €217 miljoen.

EIA
De overheid wil met de EIA energiezuinige investeringen stimuleren en energiebesparing, CO2-reductie en het toepassen van duurzame energie een impuls geven. Bedrijven die investeren in technieken uit de zogenoemde Energielijst, kunnen via de EIA tot 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Deze Energielijst wordt jaarlijks geactualiseerd en voor 2023 zijn er technieken toegevoegd en verwijderd, en zijn de eisen van een aantal technieken aangescherpt in het licht van de huidige hoge energieprijzen en de geopolitieke ontwikkelingen.

MIA/Vamil
Door middel van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) maakt de overheid het extra aantrekkelijk voor bedrijven om te investeren in innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Daarom zijn er naast de budgetverhoging voor de MIA/Vamil nieuwe innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen toegevoegd aan de Milieulijst. Deze Milieulijst wordt jaarlijks geactualiseerd en bevat ruim 300 innovatieve en milieuvriendelijke investeringen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel. De Milieulijst 2023 draagt bij aan de beleidsdoelen van de overheid zoals een gezonde leefomgeving en een circulaire en klimaat-neutrale economie.

Geïnteresseerd en benieuwd of uw verduurzamingsinitiatief in aanmerking komt? Zie voor meer informatie over EIA en MIA/Vamil de volgende pagina’s:

De vernieuwde Milieu- en Energielijst 2023 is hier te vinden. U kunt op deze pagina uw sector en milieudoel invoeren of zoeken op trefwoorden/codes. Vervolgens worden de mogelijke energiezuinige en milieuvriendelijke technieken, innovatieve en bedrijfsmiddelen getoond die onder de EIA of MIA/Vamil regeling vallen. Als u op één van deze resultaten klikt vindt u verdere uitleg over de voorwaarden en voordelen van de investering, en een link om een aanvraag voor deze investering in te dienen. 

« Terug

Accommodaties & bedrijfsgroepen

Laatste nieuws Green Key

44% van de Nederlandse vakantieparken heeft Green Key!

Logo-bungalowparkoverzichtmaandag 09 januari 2023 Uit een onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl blijkt dat 44% van de onderzochte vakantieparken in Nederland Green Key heeft. Van de 238 vakantieparken hadden 104 vakantieparken een Green Key ... Lees verder

Doe mee met de Schouders Onder Schoon Campagne

Schouders Onder Schoonmaandag 02 januari 2023 Het is één van onze nationale ergernissen: zwerfafval. Toch ligt er vaak nog veel te veel afval op straat, in de natuur én op uw eigen terrein. Schouders Onder Schoon wil hier verandering in ... Lees verder

EIA en MIA/Vamil budgets worden in 2023 verhoogd

Geldmaandag 02 januari 2023 In 2023 krijgen bedrijven meer mogelijkheden om met fiscaal voordeel te investeren in energiezuinige en milieuvriendelijke technieken, innovatieve en bedrijfsmiddelen. Dit komt omdat in 2023 het ... Lees verder