Sterke afname CO2-uitstoot door coronacrisis

Co2 afnamedinsdag 12 mei 2020

Vliegtuigen staan aan de grond, over de hele wereld zitten mensen gedwongen thuis en fabrieken liggen stil. Daarmee heeft de wereldwijde coronauitbraak ook een voordeel: er worden een stuk minder broeikasgassen uitgestoten. Wereldwijd veroorzaakt de coronacrisis dit jaar een terugval van zo’n 1,6 miljard ton CO₂-uitstoot. Dat is ruim 4 procent van de totale uitstoot, en daarmee de sterkste afname ooit.

Maar volgens experts zal die daling van korte duur zijn als overheden niet sneller op schonere energie overstappen. Uit voorlopige cijfers over enkele van ’s werelds belangrijkste economieën blijkt dat die uitstoot een scherpe maar tijdelijke afname te zien geeft.

China, VS en Europa

Volgens berekeningen die zijn gepubliceerd door CarbonBrief, een website voor klimaatwetenschap en -beleid, lag de CO2-uitstoot in China tussen begin februari en half maart naar schatting 18 procent lager als gevolg van de daling in het verbruik van steenkool en de verminderde economische bedrijvigheid in het land. De coronacrisis zorgde ervoor dat China, het land dat de meeste CO2 van alle landen uitstoot, nu 250 miljoen ton kooldioxide minder dan normaal in deze periode in de atmosfeer heeft geblazen – oftewel ruim de helft van de jaarlijkse CO2-uitstoot van Groot-Brittannië.

Intussen zou de CO2-uitstoot in de Europese Unie als gevolg van het gedaalde stroomverbruik en de verminderde commercie dit jaar met bijna 400 miljoen ton kunnen dalen, wat staat voor zo’n negen procent van het cumulatieve totaal dat de EU zich voor 2020 tot doel heeft gesteld, zo blijkt uit een voorlopige raming die vorige week werd gepubliceerd. En hoewel de gegevens over de VS nog beperkt zijn, verwachten experts dat de enorme daling van de economische bedrijvigheid als gevolg van de pandemie ook in de luchtkwaliteit tot uiting zal komen.

Het mag duidelijk zijn dat deze planetaire adempauze niet iets is om je over te verheugen. En het zou weleens een daling van heel korte duur kunnen zijn: in China begint de uitstoot zich alweer op het oude niveau te herstellen, nu het land zijn fabrieken weer opstart. Als er geen krachtige overheidsmaatregelen worden genomen om over te stappen op schone energie, dan zal deze pandemie de opwaartse trend in de wereldwijde CO2-uitstoot niet stoppen. Zulke maatregelen zouden ook meteen genomen moeten worden om ervoor te zorgen dat de wereld aan zijn klimaatdoelstellingen voldoet.

“Wat betreft de directe, fysieke uitwerking zien we inderdaad een verlaging van de uitstoot van sommige broeikasgassen,” zegt Andrea Dutton, klimaatwetenschapper aan de University of Wisconsin-Madison. “Maar waar het uiteraard om draait, is de cumulatieve uitstoot. Als deze situatie van korte duur is, dan heb je het over niet meer dan het topje van de ijsberg.”

Lees het volledige artikel op National Geographic.

Bron: Groenbalans, 21 april 2020

« Terug

Accommodaties & bedrijfsgroepen

Laatste nieuws Green Key

NH Hotel Group erkend als een van de duurzaamste bedrijven ter wereld

Sam-ranking_linkedindinsdag 12 januari 2021 • Het bedrijf stijgt twee plaatsen in de SAM-ranglijst en plaatst zichzelf daarmee in de top 3 van de hospitality sector. • NH Hotel Group is tevens beoordeeld door het prestigieuze Carbon ... Lees verder

NHNEXT Toerisme Toer: bestemming (on)bekend – Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen, juist nu!

NHNEXT_MG_5247_NL.61666ddbmaandag 11 januari 2021 Inzetten op maatschappelijk en verantwoord en duurzaam ondernemen. Steeds meer toeristisch ondernemers zijn hier mee bezig. Maar waarom eigenlijk? En waarom juist nu? Monique Ooms stelt deze ... Lees verder

Hier moet je zijn

Hier moet je zijndinsdag 08 september 2020 De toeristische sector heeft onder leiding van NBTC een herstelplan opgesteld. Hier is de beweging 'Hier Moet Je Zijn' uit voorgekomen waarbij iedereen kan aanhaken om zijn unieke aanbevelingen over unieke plekken in zijn regio te doen.
#hiermoetjezijn Lees verder