Booking.com voorziet 8 reistrends voor 2019

afbBookingdinsdag 23 oktober 2018 09:05

Aan de hand van 163 miljoen gastbeoordelingen en een onderzoek onder 21.500 reizigers uit 29 landen wereldwijd, heeft Booking.com de acht reistrends voor 2019 opgesteld. De volgende trends zijn in dit onderzoek naar voren gekomen:

Pak het plasticprobleem aan

Millennials en post-millennials zoeken als ze op reis zijn naar duurzaamheid in hun bestemming; accommodatieverstrekkers zoeken naar mogelijkheden om minder plastic te gebruiken en, meer algemeen, duurzamer te gaan werken. De overgrote meerderheid van de reizigers wereldwijd (86%) zegt dat ze bereid zijn om tijd te besteden aan activiteiten waarmee ze de negatieve impact van hun verblijf op het milieu kunnen verminderen. Meer dan een derde (37%) is bereid om plastic en ander afval op te ruimen op een strand of een andere toeristische attractie.

Investeren in duurzame start-ups zal steeds belangrijker worden gevonden, omdat de reizigers die verantwoord willen reizen steeds kritischer vragen stellen over de duurzaamheid van hun bestemming en de accommodatie. Als vanzelfsprekend leidt dat volgend jaar tot een aantal nieuwe start-ups in de reiswereld en allerlei andere bedrijven die zich toeleggen op het creëren van een nieuwe toekomst voor vele bestemmingen overal ter wereld, vaak met verbazingwekkende technologie als uitgangspunt.

Reizen om te leren

Dit type reizen is nieuwe manier van zelfverwezenlijking. In 2019 zien we dat reizigers zich meer gaan focussen op het maken van betekenisvolle keuzes, waarbij ze kijken naar de zingeving achter de reis. Meer dan de helft (56%) van de reizigers wereldwijd zegt dat reizen ze nieuwe vaardigheden van onschatbare waarde heeft bijgebracht. In 2019 zien we bij alle generaties een stijging in de wens om op reis iets nieuws te leren, evenals een groei in vakanties met focus op vrijwilligerswerk en leren.

Met name post-millennials zullen kritischer gaan kijken naar de waarde van dure academische diploma’s in vergelijking met de levenslessen en vaardigheden die op reis geleerd kunnen worden. Dat wordt versterkt door het feit dat de ervaring die ze buiten de college zaal en kantoortuin opdoen ze extra interessant maakt als toekomstige werknemers bij vele bedrijven. Wat zijn de populairste reizen in deze categorie? 68% van de reizigers wereldwijd zou graag deelnemen aan culturele uitwisseling en zo nieuwe vaardigheden leren, 54% zou graag een vrijwilligersvakantie willen doen en 53% kiest voor internationale werkstages.

Zo gemakkelijk mogelijk

In 2019 wordt ‘gemak’ de nieuwe gouden standaard waar alle technologische vernieuwingen op het gebied van reizen aan moeten voldoen. In de afgelopen jaren hebben reizigers veel gehoord over kunstmatige intelligentie (AI), virtual reality (VR) en spraakherkenning. Volgend jaar zullen de innovaties die al deze technologieën weten te integreren en relevant te maken voor reizigers, als winnaar uit de bus komen. Denk daarbij aan het openen van je hotelkamer met je smartphone, gepersonaliseerde reistips of een robot-conciërge die de taal van de gasten spreekt en ook echt met ze communiceert.

Het zullen niet de meest futuristische of exotische innovaties zijn die de meest enthousiaste gebruikers krijgen. Reizigers zien veel meer in oplossingen als een app voor real-time bagage tracking (57%) of één app die alles heeft voor het plannen en boeken van hun reis (57%) dan het vooruitzicht van zelfrijdend vervoer op de plek van bestemming (40%). Zeer complexe technologie wordt dus ingezet voor schijnbaar simpele zaken, maar dat brengt het reizen naar nieuwe niveaus van flexibiliteit en vertrouwen. In 2019 zien we ook nieuwe technologische snufjes voor het vooraf uitzoeken van de reis. Bijna een derde (31%) van de reizigers wereldwijd ziet het idee van een 'virtueel reisbureau' in hun woonkamer zeker zitten, met bijvoorbeeld virtual assistants met spraakherkenning die reisvragen beantwoorden. Een op de vijf wil dat een technologie als augmented reality beschikbaar komt, om alvast kennis te maken met de reisbestemming van hun keuze.

De ruimte lokt–naar onbekend terrein

In 2019 begint de NASA met de bouw van het Lunar Space Station in 2019 (lancering gepland in 2022) en er blijft veel geïnvesteerd worden in bemande ruimtevaart rondom de aarde. In 2019 en daarna zullen we de grenzen van het bereisbare tot in het extreme blijven verleggen, en daar hoort ook ruimtetoerisme bij, een bijna logische stap nu de ruimtevaarttechnologie zo’n vooruitgang maakt. De reisindustrie en andere bedrijven die zich toeleggen op consumptiegoe deren, gaan investeren in tests op aarde, om zich zo voor te bereiden op een toekomst in de ruimte, en daarmee tegemoet te komen aan de groeiende vraag van consumenten die de grote sprong willen wagen. Vier op de tien reizigers (40%) bevestigt dat ze het vooruitzicht van toekomstige ruimtereizen fantastisch vinden, en zouden ook zelf overwegen om zo’n ervaring te ondergaan (38%).

Ruimtereizen zijn echter nog geen realiteit, en tot dat moment zal deze avontuurlijke mindset zich vertalen in reizen dichter bij huis, maar ver genoeg om onbekend terrein te ontdekken. De meeste reizigers kiezen daarbij voor het ruime sop, en zes op de tien (60%) zegt dat ze in een accommodatie onder water zouden willen verblijven. 2019 wordt waarschijnlijk het jaar van een aantal nieuwe, bijna onmogelijke uitvoeringen van het aloude concept van vakantiewoning of hotel: de verbeelding komt hierbij letterlijk tot leven.

Laten we het persoonlijk maken

In 2019 zien we waarschijnlijk snelle ontwikkelingen in de manier waarop we reisinformatie tot ons nemen en gebruiken. Algemene, allesomvattende reisgidsen zijn verleden tijd, en zullen plaats maken voor steeds kortere, maar zeer relevante en geïndividualiseerde content, die gemakkelijk geïntegreerd kan worden in de newsfeeds van de reizigers. Eenderde van de reizigers (34%) wil dat ‘iets’ of iemand ze het harde werk uit handen neemt en ze voorziet van reisaanbevelingen, en ongeveer twee vijfde (41%) ziet graag dat bedrijven in de reisbranche gebruik gaan maken van technologieën als AI om reissuggesties te geven die gebaseerd zijn op eerdere reiservaringen. Meer dan de helft (51%) zou graag technologische innovaties zoals een digitale reisgids gebruiken, want dat maakt een echt op maat gemaakte ervaring mogelijk. Het persoonlijke wordt steeds belangrijker; individuele aanbevelingen geven in toenemende mate richting aan elke reis. Daarom kun je volgend jaar verwachten dat de makers van rijke en professionele travel content nog beter dan in 2018 manieren zullen vinden om die content te distribueren. Dit zal gaan met behulp van AI, wat het mogelijk maakt dat de content ons precies bereikt op het moment dat we het nodig hebben.

Bewust op reis

In 2019 zal de bewuste reiziger meer op de voorgrond treden. Er zal kritischer gekeken worden naar de sociale, politieke en milieugerelateerde problemen van een mogelijke reisbestemming voordat wordt besloten erheen te gaan. Dat heeft alles te maken met de wereldwijd stijg ende aandacht voor sociale kwesties als mensenrechten, gelijke kansen en arbeidsomstandigheden. Momenteel vindt bijna de helft (49%) dat sociale problemen in potentiële reisbestemmingen zeker meewegen in de uiteindelijke beslissing over een bezoek, en meer dan de helft (58%) zegt dat ze niet naar een bestemming gaan als ze het idee hebben dat daarmee het leven van de lokale bevolking negatief wordt beïnvloed.

Reizigers zoeken niet alleen steeds meer naar nieuwe en authentieke avonturen, ze willen er ook zeker van zijn dat ze veilig op reis kunnen, ongeacht hun geslacht, ras of seksuele geaardheid. Platforms als Destination Pride maken gebruik van de kracht van meerdere databronnen om bestemmingen te voorzien van een score waarmee reizigers kunnen zien hoe LGBT+vriendelijk deze zijn. Bestemmingen en organisaties zullen steeds meer inspanningen verrichten om het voor vrouwen mogelijk te maken om alleen op reis te gaan. Uit data van Booking.com blijkt dat bijna eenvijfde (19%) van de reizigers van plan is om in 2019 een Pride-festival te bezoeken. Dat zijn vooral jongere vakantiegangers: bijna een derde (30%) van de groep 18-34 jaar heeft dit voornemen.

Op jacht naar ervaringen

Een van de belangrijkste reistrends van 2018 waren reizen waarbij ervaringen de kern vormen, en die trend wordt in 2019 nog verder verdiept. ‘Doen’ wordt op reis net zo belangrijk als ‘gaan’, en misschien wel belangrijker. Tweederde van de reizigers (60%) hecht meer waarde aan ervaringen dan aan materieel bezit. In 2019 zullen vakantiegangers hun reis met heel veel verschillende en authentieke ervaringen verrijken. Denk daarbij aan de keuze van eetgelegenheid, accommodatie, winkels en plek om hun favoriete sportteam live op tv te zien. De nadruk ligt daarbij op het creëren van momenten die ook lang nadat ze voorbij zijn, ons als herinnering veel plezier bezorgen.

Het leven wordt er niet minder druk op, en daarom kunnen ervaringen helpen bij het streven naar een minder stressvol bestaan. In 2019 is tweevijfde van de reizigers (42%) van plan om een bestemming te bezoeken waar ze zich weer kind kunnen voelen. Er zullen accommodaties komen die hier op inspelen met jeugdige, speelse accenten als ballenbakken en springkussens voor volwassenen. Daarbij mikken ze op millennials en post-millennials, de grootste groepen die het kind in zichzelf willen herontdekken.

Klein maar heel erg fijn

Meer dan de helft van de reizigers wereldwijd (53%) zegt van plan te zijn om meer weekendtrips te maken in 2019. Het wordt een jaar waarin alles naar verwachting zal draaien om maatwerk. Deze kleine reizen kenmerken zich door het feit dat er meer activiteiten in kortere tijd ingepland worden. ‘Less is more’ is daarbij het devies, en de consumenten zweren bij deze reizen-op-maat.

De ‘micro-trip’ wordt meer gevarieerd en aangepast aan persoonlijke wensen, dankzij de vele innovaties op het gebied van vervoer als bijvoorbeeld nieuwe vluchtroutes, aantrekkelijk geprijsde airlines, gemakkelijke en snelle autoverhuur en realtime OV-informatie die de vakantiegangers direct ter plekke kunnen bekijken. Zo wordt een weekendtrip echt de moeite waard. Daarnaast zien we dat ook steeds meer mensen zoeken naar unieke, opvallende vormen van accommodatie, waarmee ze een echt ‘reis-statement’ kunnen maken, zelfs op de kortste uitstapjes.

Bron: Booking.com

« Terug

Reacties op 'Booking.com voorziet 8 reistrends voor 2019'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.