Hoe zuinig zijn wij?

Plug-In-Auto1_LRWEBwoensdag 18 oktober 2017 11:48

Afgelopen 27 september was het internationale dag van het toerisme. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het vakantieleven, maar weet iedereen wel wat de beste manier van reizen is? Wij zochten het voor je uit.

Volgens het trendrapport Toerisme, Recreatie en Vrije tijd is een binnenlandse vakantie het duurzaamst met de boot of fiets. In tegenstelling daarvan is de auto het meest vervuilend. Cindy Theunissen van NatureScanner is van mening dat het uiteraard het duurzaamst is om thuis te blijven. Als tweede optie geeft ook zij de fiets. “De beste manier om duurzaam te reizen is denk ik dan toch gewoon binnen Nederland en zo min mogelijk met vliegtuigen en ander vervoer. Met de fiets ben je toch het meest duurzaam bezig.”

Vakantie naar het buitenland
Bij een buitenlandse vakantie zullen we toch breder moeten kijken naar vervoersopties: “Het hangt er allemaal vanaf waar je heen gaat. Je kunt het vliegtuig nemen en bijvoorbeeld bij duurzame hotel of ecolodges verblijven” aldus Cindy. Vakanties naar het buitenland hebben andere uitkomsten dan binnen Nederland, en daar blijkt dat het vliegtuig het meest vervuilende vervoersmiddel is voor vakantiegangers. “Als je kijkt naar Afrika en je gaat daar op reis, dan draag je ook weer bij aan de ontwikkeling van het toerisme daar. Dat helpt ook omdat mensen dan niet meer hun inkomsten zoeken bij de jacht. Dat draagt weer bij op een andere manier.”

Duurzame accommodaties
Dan spreken we alleen nog maar over een vervoersmiddel. Hotels en campingplekken hebben ook een ‘ecologische voetafdruk’ omdat deze ook energie verbruiken. In het rapport staat dat de meest zuinige verblijfplek opnieuw de boot is. Het meest vervuilend is een camper of caravan.“Als je goed wil zijn voor deze aarde en duurzaam wil reizen dan kun je het beste thuis blijven,” vindt Cindy.

Keurmerk Green Key
Green Key is een label dat accommodaties kunnen verkrijgen als zij energiezuinig en op andere vlakken duurzaam zijn.

Andere vormen van duurzaamheid
Er zijn ook nog meer vormen van duurzaamheid, zoals directrice van Fair2.travel Caroline de Greeff zegt: ‘Ik ben meer van people-duurzaamheid’. Hiermee bedoelt ze dat haar bedrijf zich heeft gericht op reizen naar ontwikkelingslanden. ‘We willen dat er heel bewust met de lokale bevolking wordt omgegaan’. Over duurzaam reizen in het algemeen is ze van mening dat, ‘als je echt duurzaam wilt reizen kan je beter in je achtertuin op vakantie gaan’.

« Terug

Reacties op 'Hoe zuinig zijn wij?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.