Statiegeld op blik vanaf 1 april 2023

Imagemaandag 06 maart 2023

Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. Het doel van de invoering van statiegeld op blikjes is het terugdringen van blikjes in het zwerfafval en blik weer inzamelen voor recycling, zodat er nieuwe blikjes van gemaakt kunnen worden.

Inzamelen in horeca
Voor horecaondernemingen verandert er niet veel. Al jaren worden de plastic flessen gescheiden ingezameld in de speciale statiegeld zakken. Voor de inname van blikjes wordt waar mogelijk dezelfde route gevolgd als voor plastic statiegeld flessen. De blikjes en flesjes kunnen bij elkaar, in dezelfde zakken worden verzameld en worden op dezelfde manier geretourneerd, veelal via de groothandel. Wanneer zij goederen komen leveren, nemen zij de volle zakken met plastic flessen en blikjes mee retour. Vervolgens wordt de inhoud van de zakken in een van de telcentra geteld en ontvangt de innamelocatie een overzicht van het aantal getelde verpakkingen, en creditfactuur en vervolgens het statiegeld retour op de opgegeven bankrekening.

Sparen voor het goede doel
Horecazaken zijn geen verplichte innamepunten. Outlets zullen het statiegeld terug willen van de verpakkingen van producten die worden uitgeschonken. Aanvullend zouden ze ook met een donatie bak kunnen werken. Het statiegeld dat hiermee wordt ingezameld wordt overgemaakt naar een goed doel naar keuze. Om de twee verschillende stromen administratief uit elkaar te houden, dient de locatie twee verschillende klantnummers aan te vragen. 

Aanmelden als innamepunt
Is uw locatie nog niet aangemeld als innamepunt bij Statiegeld Nederland? Dan kan dit gemakkelijk via de website van Statiegeld Nederland: Registratie Innamepunten - Statiegeld Nederland. In deze video vindt u een gedetailleerde uitleg over het aanmeldproces. 

Ongedeukt
Voor het retour krijgen van het statiegeld moet de barcode gescand kunnen worden in ons telcentrum. Daarom is het belangrijk dat het blikje en de plastic flessen zoveel mogelijk in herkenbare vorm worden ingeleverd.

Landelijke campagne
Statiegeld Nederland bereidt momenteel een landelijke consumentencampagne voor, die in de week van 1 april 2023 live gaat. De campagne-toolkit, met alle communicatiemiddelen, is reeds beschikbaar via deze link. We vragen u om de middelen vanaf 1 aprik breed in te zetten op uw locatie. Hierdoor wordt de consument snel en duidelijk geïnformeerd over het nieuwe statiegeldsysteem en hoe en waar de blikjes én flesjes ingeleverd kunnen worden.

Aanvullende vragen
Voor vragen over het statiegeldsysteem of het aanmelden bij Statiegeld Nederland kunt u mailen naar info@statiegeldnederland.nl

« Terug

Accommodaties & bedrijfsgroepen

Staat de bedrijfsgroep waarin uw bedrijf actief is niet in bovenstaande rij? Dan kunt u terecht bij ons keurmerk Duurzaam Gastvrij.

Klik hier voor meer informatie

Laatste nieuws Green Key

Statiegeld op blik vanaf 1 april 2023

Imagemaandag 06 maart 2023 Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. Het doel van de ... Lees verder

ABN AMRO: Vooral duurzame hotels profiteren van groei

ABN AMROdonderdag 02 maart 2023 De hotelmarkt krabbelt weer op na de coronacrisis. ABN AMRO voorspelt dat het aantal hotelovernachtingen dit jaar weer boven het niveau van voor de pandemie komt. Toch is het vooral één groep die ... Lees verder

Afval als voedingsbodem voor nieuwe producten: Bij De Clique in Utrecht doen ze het

De Clique Logodonderdag 02 maart 2023 Om onze deelnemers te blijven inspireren zullen er meerdere malen per jaar blogs en vlogs gepubliceerd worden omtrent groene ideeën waar Green Key en Duurzaam Gastvrij deelnemers aan meedoen. Dit keer gaat de blog over De Clique Utrecht. Lees verder