EIA en MIA/Vamil budgets worden in 2023 verhoogd

Geld02-01-2023 10:15

In 2023 krijgen bedrijven meer mogelijkheden om met fiscaal voordeel te investeren in energiezuinige en milieuvriendelijke technieken, innovatieve en bedrijfsmiddelen. Dit komt omdat in 2023 het budget van de Energie-investeringsaftrek (EIA) wordt verhoogd met €100 miljoen tot €249 miljoen, en het budget voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) verhoogd wordt met €48 miljoen tot €217 miljoen.

EIA
De overheid wil met de EIA energiezuinige investeringen stimuleren en energiebesparing, CO2-reductie en het toepassen van duurzame energie een impuls geven. Bedrijven die investeren in technieken uit de zogenoemde Energielijst, kunnen via de EIA tot 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Deze Energielijst wordt jaarlijks geactualiseerd en voor 2023 zijn er technieken toegevoegd en verwijderd, en zijn de eisen van een aantal technieken aangescherpt in het licht van de huidige hoge energieprijzen en de geopolitieke ontwikkelingen.

MIA/Vamil
Door middel van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) maakt de overheid het extra aantrekkelijk voor bedrijven om te investeren in innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Daarom zijn er naast de budgetverhoging voor de MIA/Vamil nieuwe innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen toegevoegd aan de Milieulijst. Deze Milieulijst wordt jaarlijks geactualiseerd en bevat ruim 300 innovatieve en milieuvriendelijke investeringen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel. De Milieulijst 2023 draagt bij aan de beleidsdoelen van de overheid zoals een gezonde leefomgeving en een circulaire en klimaat-neutrale economie.

Geïnteresseerd en benieuwd of uw verduurzamingsinitiatief in aanmerking komt? Zie voor meer informatie over EIA en MIA/Vamil de volgende pagina’s:

De vernieuwde Milieu- en Energielijst 2023 is hier te vinden. U kunt op deze pagina uw sector en milieudoel invoeren of zoeken op trefwoorden/codes. Vervolgens worden de mogelijke energiezuinige en milieuvriendelijke technieken, innovatieve en bedrijfsmiddelen getoond die onder de EIA of MIA/Vamil regeling vallen. Als u op één van deze resultaten klikt vindt u verdere uitleg over de voorwaarden en voordelen van de investering, en een link om een aanvraag voor deze investering in te dienen. 

« Terug

Accommodaties & bedrijfsgroepen

Staat de bedrijfsgroep waarin uw bedrijf actief is niet in bovenstaande rij? Dan kunt u terecht bij ons keurmerk Duurzaam Gastvrij.

Klik hier voor meer informatie

Laatste nieuws Green Key

2 Green Key deelnemers als winnaar uit de bus bij Gaia Green Awards

Gaia Green Awards - Kapellerput20-09-2023 11:09 Tijdens een feestelijke awardshow op Gastvrij Rotterdam zijn de Gaia Green Awards 2023 uitgereikt. De awards worden toegekend aan de meest duurzame restaurants, hotels en MICE-locaties van ... Lees verder

Paviljoen Sjoerd (Ameland) verkozen tot Meest Duurzame Strandpaviljoen van Nederland!

Paviljoen Sjoerd meest duurzame strandpaviljoen31-07-2023 10:45 Donderdag 27 juli werden op Ameland de jaarlijkse prijzen voor het Beste Strandpaviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. Beachclub Perry’s uit het Zeeuwse Scharendijke werd ... Lees verder

Schrijf je nu in voor de Duurzame KampeerAwards!

Duurzaamheidscongres Kampeerbranche13-07-2023 14:52 Op woensdag 4 oktober 2023 organiseert HISWA-RECRON het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche samen met NKC Europa's grootste camperclub, BOVAG, Camp-to-Go | Kampeer & Caravan Industrie ... Lees verder