Green Key Event

Workshops inspiratie Event 2022

1. Het laatste nieuws over wet- en regelgeving energiebesparing

Co de Smalen, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied | Reinder Oosting, Keurmeester Groen Belicht

Energiebesparing is een hot-item en voortdurend in beweging. Daar weet u als duurzaam ondernemer alles van. Maar we zijn er nog lang niet om onze klimaatdoelstellingen te behalen. In Europa hebben we daar afspraken over gemaakt. Nederland moet nog hard aan de bak. Er zal dan ook veel top down via wet- en regelgeving geregeld worden. Denkt u aan de EED (European Energy Directive) of de EML (Erkende Maatregelen Lijsten). Er gebeurt veel. Zo gaat de EML op de schop. Co en Reinder zijn experts, weten van de hoed en de rand. Deelname aan deze workshop betekent dat u weer op de hoogte bent! Mis deze niet.

2.Spreekuur met de keurmeester
Keurmeesters Groen Belicht.
Marco Ouwerkerk, Frans Verouden, Sander Verschuren, Richard Rademaker, Robin van Millingen en Guido Klep

Sinds 2022 zijn de nieuwe Green Key normen van toepassing. Wij hebben u hierover geïnformeerd. Wellicht heeft u naar aanleiding van de mutaties in de normen vragen. Of heeft u vragen n.a.v. uw komende of laatste keuring? Of gewoon vragen over duurzame ontwikkelingen en trends die u kunt toepassen in uw onderneming? Onze keurmeester staan klaar. Maak ook kennis met onze nieuwe keurmeesters Richard, Robin en Guido. De keurmeesters zullen ook een stukje van hun eigen specialisme met u delen zoals food&beverage, single use plastics, technische oplossingsrichtingen, tegengaan voedselverspilling en afvalmanagement.

 

3.Bijen op maat.
Marei Lardenoye en Michael de Vroomen | Bij Marei

Marei Lardenoye en Michael de Vroomen hebben drie jaar geleden BijMarei opgericht. Twee jonge enthousiaste imkers en ondernemers uit de Bollenstreek van Lisse. Zij maken onderdeel uit van de nieuwe generatie imkers die bedrijven enthousiasmeren om onderdeel te zijn van een groter geheel.

Hun jonge blik en manier van werken zorgt voor een nieuwe kijk op de imker werkzaamheden. Met 'Bijen op maat' bieden zij een concept waardoor een bijenkast niet onzichtbaar blijft voor uw gasten en collega’s.  relaties).

Bijen zijn belangrijk voor de natuur. Maar het gaat slecht met de bij. Zonder insecten geen mensen. Geen hommels geen bestuiving en bedreiging voor onze voedselproductie. De missie van Bij Marij is om deze bedreiging breed aan te pakken en  onderdeel te maken van een bedrijfsfilosofie. Zo kunt u de groei van de bijenpopulatie in Nederland een handje helpen. Marei en Michael vertellen hoe dit verantwoord in zijn werk gaat.

 

4. Verhoog de toegankelijkheid van uw accommodatie en daarmee het bezoekersaantal.

Eelke Kelderman, Reisblogger | Karin Stiksma, Joint Projects.

In deze sessie krijgt u concrete tips en inspiratie over hoe u ook gasten met een beperking én hun familie en vrienden in uw bedrijf kunt ontvangen. Tips die leiden tot meer tevredenheid, meer gasten en dus meer omzet. Ook gaan we op een open manier met elkaar in gesprek, er is ruimte om zowel de kansen als uitdagingen die u tegenkomt bij het toegankelijk maken van uw bedrijf, te bespreken. Leden van het Rebellenteam van Joint Projects zullen hierbij aanwezig zijn en reflecteren hierop vanuit hun eigen ervaring. 

Om plezier en ontspanning voor iedereen te realiseren is er echt een verandering nodig. Karin helpt bestuurders en directeuren in de vrijetijdssector om dat te bereiken. Op een duurzame manier.  Eelke maakt gebruik van een elektrische rolstoel en is altijd op zoek naar fijne vakantieplekjes. Met frisse ideeën en inspirerende voorbeelden neemt ze haar toehoorders mee in haar droom: Een toegankelijke vakantiemarkt voor iedereen. Kijkt u eens op www.eelkedroomt.nl voor bijzondere rolstoel-toegankelijke vakantieadressen.

 

5: Samen meer circulair worden | Ervaringen delen en samen nieuwe stappen zetten.

Anne Froukje Karsten, beleidsadviseur circulaire economie - Gemeente Amsterdam.

Sinds 4 jaar bundelt een groep duurzame hotels in en rond Amsterdam de krachten. Dit doen zij op uitnodiging van de gemeente. De verscheidenheid in de groep is groot, maar ze herkennen elkaar in de drive om nieuwe stappen te zetten. Want het is tijd voor verandering!

Grondstoffen raken echt binnenkort op. Dit jaar viel Earth Overshoot Day voor Nederland al op 12 april. Vanaf die datum teren we in op onze voorraden. Dus we moeten af van ‘take make waste’ en toewerken naar een circulaire economie waarbij grondstoffen eindeloos worden hergebruikt.

Hotels, als afnemers van tal van goederen en diensten, kunnen belangrijke aanjagers zijn van deze transitie. In deze workshop gaan we hier concreter op in, met speciale aandacht voor circulair hotellinnen. Wat zijn kansen, maar ook randvoorwaarden? Wat hebben hotels (maar ook aanverwante bedrijven) nodig om meer circulair te worden?

 

6. Rondleiding Boerderij de Boerinn

Boeren, burgers en… vermaak: Agro-toerisme avant la lettre. De kiem van De Boerinn wordt gelegd door de vader en de moeder van de huidige boer Hendrik Jan Hoogendoorn. Veertig jaar geleden zetten zij het hek van het erf al open voor ‘pottenkijkers’ op de boerderij. Wat hun betreft was iedereen, ook burgers en buitenlui, hartelijk welkom op het platteland. Op het bedrijf van de familie Hoogendoorn konden de mensen het vee aanraken en ruiken en zien hoe de echte boerenkaas wordt gemaakt én proeft. Zo werd kaasboerderij de Wilhelminahoeve steeds meer een boerenbuitenbelevenis.
De collega’s van de Boerinn leiden u rondt en geven inzicht in de duurzame aspecten van deze accommodatie waar we verblijven.

 

7. Bezoek biologische boerderij | BoerBert

Vertrek om 14:00 met huifkar en tractor richting BoerBert | Maximaal 30 deelnemers

LET op : als u deze workshop kiest kunt u alléén in de ochtend nog 1 andere workshop volgen.

Als 5e generatie voedselmakers zijn  Jaco en Liesbeth, sinds 2021 eigenaar van BoerBert. Samen met hun team zorgen ze dag in, dag uit voor onze ongeveer 280 biologische melkkoeien die biologische melk produceren.

“Het melkvee is onze hoofdtak, maar daarnaast scharrelen er in het weiland ook ongeveer 250 kippen die elke dag zorgen voor verse poldereieren en maken we zelf biologische boerenkaas

Zoek je een inspirerende tour over de biologische boerderij, wil je meer weten over onze manier van ondernemen en ben je benieuwd naar onze visie op de landbouw in Nederland? Dan laten we je graag onze boerderij zien en vertellen we ons verhaal!”