Welke vissoorten mogen op de menukaart?

01-10-2023 00:00:00

Eén van de Green Key criteria voor het thema Eten en Drinken gaat over het inkopen van verantwoorde vis. Wij krijgen regelmatig vragen (en klachten) binnen over de verschillende vissoorten die wel of niet op de menukaart mogen staan als een bedrijf gecertificeerd is met Green Key. Daarom verduidelijken wij dit graag hieronder.

Vissoorten menukaart

Veel vissoorten worden overbevist waardoor zij met uitsterven worden bedreigd of de viswijze schade toebrengt aan het maritieme ecosysteem. Andere soorten worden op milieubelastende wijze gekweekt. Door voor 'verantwoorde' vissoorten te kiezen draagt de deelnemer bij aan het beschermen van het visbestand en gezonde oceanen. Helaas komen onze keurmeesters met regelmaat nog voorbeelden tegen dat bedreigde, niet verantwoorde vis op de menukaart staat waar traditiegetrouw gasten vaak om vragen. Denk bijvoorbeeld aan de paling of de sliptong. Vaak hebben deze deelnemers geen goed beeld welke alternatieven geboden kunnen worden.

Een goed hulpmiddel bij het bepalen van de duurzaamheid van een vissoort is de VISwijzer. De VISwijzer geeft een oordeel over de duurzaamheid van vissen en schaal- en schelpdieren. Dit oordeel is gebaseerd op de ‘common methodologie’: een methode om duurzaamheid te scoren. Vissoorten die voorkomen in de rode kolom van de VISwijzer worden ernstig bedreigd.

Green Key deelnemers mogen geen vissoorten uit de rode kolom van de VISwijzer op de menukaart hebben staan. Dit geldt niet voor MSC/ASC gecertificeerde vis uit de rode kolom, die mag wel op de menukaart staan.

De database van de VISwijzer is toegankelijk via de website van de Goodfish Foundation. Daarnaast heeft Goodfish een webpagina gemaakt waarin de meest voorkomende bedreigde, rode vissoorten staan, én voor deze vissoorten een goed alternatief aangedragen. De goede alternatieven zijn hier te vinden. Zo kunnen gasten op een verantwoorde manier genieten van hun maaltijd!

Bekijk ook onze andere blogartikelen

Kapellerput hotel
28-11-2023

Hotel Kapellerput en Clean the World bundelen krachten voor gerecycled zeep

Hotel Kapellerput heeft een milieuvriendelijk partnerschap aangekondigd met Clean the World, resulterend in gerecycled zeep.

Meer lezen
Leonardo I Jmuiden Seaport Beach monoverpakkingvrij ontbijt
16-11-2023

Duurzaam Ontbijtbuffet bij Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach | #groenidee

Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach omarmt duurzaamheid met twee innovatieve keuzes voor hun ontbijtbuffet, resulterend in aanzienlijke voordelen.

Meer lezen
Van der Valk Heerlen Swill communicatie
09-11-2023

Van der Valk Hotel Heerlen breidt duurzaamheid uit met duidelijke instructies voor afvalscheiding | #groenidee

Van der Valk Hotel Heerlen heeft een innovatief idee geïntroduceerd om hun inzet voor duurzaamheid verder te versterken. In de keuken van het hotel is een duidelijk instructieformulier opgehangen,…

Meer lezen
Groene Menukaart
06-11-2023

De Groene Menukaart: duurzaamheidsadvies voor historische panden

Wil je jouw historisch pand verduurzamen en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleinen? De Groene Menukaart biedt de perfecte mix van inspiratie en praktische tips voor een…

Meer lezen
Scope 3 emissies
06-11-2023

Reduceer je CO2-uitstoot door het gebruik van duurzame energie

Als ondernemer sta je tegenwoordig voor de keuze of, en hoe, je je organisatie wilt verduurzamen. Bijvoorbeeld op het gebied van zakelijke energie. Je kan bij het afsluiten vaneen nieuw…

Meer lezen
Two Brothers Hotels communicatie website
26-10-2023

Two Brothers Hotels communiceert effectief met duurzame websitepagina

Two Brothers Hotels zet een duurzame stap voorwaarts door een informatieve en gebruiksvriendelijke webpagina over Green Key en duurzaamheid op hun site te lanceren. Deze pagina biedt gasten…

Meer lezen
Preventie en Adaptatie
19-10-2023

Preventie & Adaptatie | Column van onze keurmeester

Extreme hitte en een groeiende kans op natuurbranden, kort opgevolgd door extreme piekbuien en wateroverlast. De uitersten die door verandering van het klimaat in het weerbeeld ontstaan worden ook…

Meer lezen
Roompot Callantsoog kas
16-10-2023

Roompot Callantsoog Oogst Duurzaamheid met Eigen Groente- en Kruidenkas

Roompot Callantsoog heeft een groen initiatief gelanceerd door een eigen groente- en kruidenkas te introduceren. Deze kas voorziet gasten van vers, lokaal geteeld voedsel, waardoor niet alleen de…

Meer lezen
Stortemelk Rookvrij
08-09-2023

Kampeerterrein Stortemelk maakt de terrassen en speeltuinen rookvrij

Wist jij dat twee derde van de Nederlanders vindt dat campingplekken, vakantiehuisjes, buitenzwembaden, terrassen en speeltuinen op vakantieparken en campings rookvrij moeten zijn? Goed nieuws…

Meer lezen
Hunebedcentrum Duurzame Wijn
23-08-2023

Het Hunebedcentrum Introduceert Duurzame Wijnselectie

Het Hunebedcentrum presenteert een groen initiatief: een duurzame wijnselectie. De bezoekers worden nu verwend met wijnen van The Green Wine Company, geproduceerd door bevlogen wijnboeren die zich…

Meer lezen
Waufsberg afval
09-08-2023

Landal De Waufsberg innoveert met duurzaam afvalbeheer doormiddel van communicatie

Landal De Waufsberg heeft een idee geïntroduceerd dat niet alleen de gasten informeert over de afbraaktijd van verschillende soorten afval, maar hen ook actief aanmoedigt om de omgeving schoon te…

Meer lezen
De clique
01-08-2023

Afval als voedingsbodem voor nieuwe producten: Bij De Clique in Utrecht doen ze het

Afval recyclen gebeurt steeds meer in Nederland. Toch belanden er nog veel te veel biostromen zoals koffiedik, snij- en voedselresten bij het restafval, waarna deze laagwaardig worden vernietigd…

Meer lezen