Slim Energiecontract | Column van onze keurmeester

15-09-2023 00:00:00
Slim Energiecontract

Energiecontracten bieden steeds meer mogelijkheden. Wie zekerheid zoekt, sluit een meerjarig contract af. Wie goed kan inschatten hoe zijn verbruikspatroon gedurende de dag en de seizoenen varieert, kan ook kiezen voor een dynamisch contract. Vooral in combinatie met een flinke accu – je eigen stroomopslag – kan dit aanzienlijke voordelen opleveren. Hoe werkt dat dan? Het fundament is dat we nu al op zonnige dagen of dagen met veel wind pieken in de productie van duurzame stroom zien ontstaan. Dit zal de komende jaren alleen maar toenemen. Er ontstaan momenten midden op de dag waarop stroom gratis kan zijn, of zelfs waarop je betaald krijgt voor stroom. Indien je al een volle accu hebt, moet je ervoor zorgen dat je eigen zonnepanelen worden uitgeschakeld. Wanneer de accu leeg is, is dit het moment om hem op te laden. Een accu die zelf het stroomtarief in de gaten houdt, is nog toekomstmuziek. Voorlopig moet je de tarieven zelf in de gaten houden of dit uitbesteden. Echter, ook zonder accu kun je voordelen behalen. Wat zijn de grootste energieverbruikers op je bedrijf? Het op temperatuur houden van het zwembadwater? Dat kun je ook doen met goedkope of zelfs gratis stroom. Je kunt ook je gasten stimuleren om hun stroomverbruik te concentreren tijdens piekuren, bijvoorbeeld door een 'happy hour' voor het laden van elektrische auto's. De bedrijfsvoering kan op verschillende manieren worden afgestemd op het aanbod van elektriciteit en daarmee op de tarieven. Een besparing tot 25% is haalbaar bij veel bedrijven. Waarom vinden wij als Green Key keurmeesters dit zo verstandig? Wij beschouwen dit als een essentieel onderdeel van het verduurzamen. Zoek het uit en maak het bespreekbaar. Let op je energieverbruik en het zal vanzelf verminderen. Hoewel het bewust inkopen van energie geen directe punten oplevert voor Green Key, wordt dat wel gedaan door de combinatie van zonnepanelen, batterijen en warmtepompen. Wie het bovenstaande goed heeft gelezen, begrijpt dat dit steeds meer een slim idee is.

Deze tekst is een column uit het magazine "Recreactie" van HISWA-RECRON, geschreven door onze keurmeester Richard.

Bekijk ook onze andere blogartikelen

Kapellerput hotel
28-11-2023

Hotel Kapellerput en Clean the World bundelen krachten voor gerecycled zeep

Hotel Kapellerput heeft een milieuvriendelijk partnerschap aangekondigd met Clean the World, resulterend in gerecycled zeep.

Meer lezen
Leonardo I Jmuiden Seaport Beach monoverpakkingvrij ontbijt
16-11-2023

Duurzaam Ontbijtbuffet bij Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach | #groenidee

Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach omarmt duurzaamheid met twee innovatieve keuzes voor hun ontbijtbuffet, resulterend in aanzienlijke voordelen.

Meer lezen
Van der Valk Heerlen Swill communicatie
09-11-2023

Van der Valk Hotel Heerlen breidt duurzaamheid uit met duidelijke instructies voor afvalscheiding | #groenidee

Van der Valk Hotel Heerlen heeft een innovatief idee geïntroduceerd om hun inzet voor duurzaamheid verder te versterken. In de keuken van het hotel is een duidelijk instructieformulier opgehangen,…

Meer lezen
Groene Menukaart
06-11-2023

De Groene Menukaart: duurzaamheidsadvies voor historische panden

Wil je jouw historisch pand verduurzamen en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleinen? De Groene Menukaart biedt de perfecte mix van inspiratie en praktische tips voor een…

Meer lezen
Scope 3 emissies
06-11-2023

Reduceer je CO2-uitstoot door het gebruik van duurzame energie

Als ondernemer sta je tegenwoordig voor de keuze of, en hoe, je je organisatie wilt verduurzamen. Bijvoorbeeld op het gebied van zakelijke energie. Je kan bij het afsluiten vaneen nieuw…

Meer lezen
Two Brothers Hotels communicatie website
26-10-2023

Two Brothers Hotels communiceert effectief met duurzame websitepagina

Two Brothers Hotels zet een duurzame stap voorwaarts door een informatieve en gebruiksvriendelijke webpagina over Green Key en duurzaamheid op hun site te lanceren. Deze pagina biedt gasten…

Meer lezen
Preventie en Adaptatie
19-10-2023

Preventie & Adaptatie | Column van onze keurmeester

Extreme hitte en een groeiende kans op natuurbranden, kort opgevolgd door extreme piekbuien en wateroverlast. De uitersten die door verandering van het klimaat in het weerbeeld ontstaan worden ook…

Meer lezen
Roompot Callantsoog kas
16-10-2023

Roompot Callantsoog Oogst Duurzaamheid met Eigen Groente- en Kruidenkas

Roompot Callantsoog heeft een groen initiatief gelanceerd door een eigen groente- en kruidenkas te introduceren. Deze kas voorziet gasten van vers, lokaal geteeld voedsel, waardoor niet alleen de…

Meer lezen
Vissoorten menukaart
01-10-2023

Welke vissoorten mogen op de menukaart?

Eén van de Green Key criteria voor het thema Eten en Drinken gaat over het inkopen van verantwoorde vis. Wij krijgen regelmatig vragen (en klachten) binnen over de verschillende vissoorten die wel…

Meer lezen
Stortemelk Rookvrij
08-09-2023

Kampeerterrein Stortemelk maakt de terrassen en speeltuinen rookvrij

Wist jij dat twee derde van de Nederlanders vindt dat campingplekken, vakantiehuisjes, buitenzwembaden, terrassen en speeltuinen op vakantieparken en campings rookvrij moeten zijn? Goed nieuws…

Meer lezen
Hunebedcentrum Duurzame Wijn
23-08-2023

Het Hunebedcentrum Introduceert Duurzame Wijnselectie

Het Hunebedcentrum presenteert een groen initiatief: een duurzame wijnselectie. De bezoekers worden nu verwend met wijnen van The Green Wine Company, geproduceerd door bevlogen wijnboeren die zich…

Meer lezen
Waufsberg afval
09-08-2023

Landal De Waufsberg innoveert met duurzaam afvalbeheer doormiddel van communicatie

Landal De Waufsberg heeft een idee geïntroduceerd dat niet alleen de gasten informeert over de afbraaktijd van verschillende soorten afval, maar hen ook actief aanmoedigt om de omgeving schoon te…

Meer lezen
De clique
01-08-2023

Afval als voedingsbodem voor nieuwe producten: Bij De Clique in Utrecht doen ze het

Afval recyclen gebeurt steeds meer in Nederland. Toch belanden er nog veel te veel biostromen zoals koffiedik, snij- en voedselresten bij het restafval, waarna deze laagwaardig worden vernietigd…

Meer lezen