Preventie & Adaptatie | Column van onze keurmeester

19-10-2023 13:25:00

Extreme hitte en een groeiende kans op natuurbranden, kort opgevolgd door extreme piekbuien en wateroverlast. De uitersten die door verandering van het klimaat in het weerbeeld ontstaan worden ook in Europa en Nederland steeds zichtbaarder.

Preventie en Adaptatie

Deze ontwikkeling gaat voor ondernemers in de toerisme- en recreatiesector een steeds grotere rol spelen. Naast het financiële aspect (grilliger verloop van boekingen en minder afname van diensten) kunnen hitte, natuurbranden en piekbuien leiden tot onplezierige of gevaarlijke situaties op iedere camping en bungalowpark.

We zijn ons er allemaal wel van bewust dat we duurzamer moeten ondernemen en leven om de snelheid en gevolgen van klimaatverandering te beperken. Maar alleen daarmee redden we het niet. De realiteit, die we dit jaar in het zuiden van Europa al duidelljk zien is dat extremer weer de komende jaren (en waarschijnlijk decennia) nou eenmaal een feit is. We zullen onze bedriiven moeten aanpassen aan deze realiteit, oftewel adaptatie.

We moeten onszelf dus andere vragen gaan stellen. Hoe zorg je ervoor dat regenwater bij piekbuien snel afgevoerd wordt en tenten niet vollopen? Hoe zorg je er tegelijkertijd voor dat regenwater in droge perioden op jouw terrein wordt vastgehouden? Is er voldoende beschutting aanwezig voor jouw gasten op hete dagen? Heb je met de brandweer of natuurbeheerder de risico's en te nemen maatregelen bij een natuurbrand al besproken?

Deze noodzaak om je terrein anders in te richten biedt ook kansen voor de natuur en biodiversiteit. Maak daarvoor zo goed mogelijk gebruik van de baten van de natuur, zoals verkoeling door schaduwwerking en de verdampingscapaciteiten van bomen, of het opvangen van regenwater met wadi's.

Herstel van natuur en biodiversiteit kunnen goed samengaan met klimaatadaptatie, als je met een andere bril naar de inrichting van het terrein gaat kijken. Het recent gepubliceerde inspiratieboek van Green Key biedt je een aantal concrete voorbeelden om hiermee aan de slag te gaan.

Deze tekst is een column uit het magazine "Recreactie" van HISWA-RECRON, geschreven door onze keurmeester Robin. Bekijk online de Recreactie Magazines.

Bekijk ook onze andere blogartikelen

Kapellerput hotel
28-11-2023

Hotel Kapellerput en Clean the World bundelen krachten voor gerecycled zeep

Hotel Kapellerput heeft een milieuvriendelijk partnerschap aangekondigd met Clean the World, resulterend in gerecycled zeep.

Meer lezen
Leonardo I Jmuiden Seaport Beach monoverpakkingvrij ontbijt
16-11-2023

Duurzaam Ontbijtbuffet bij Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach | #groenidee

Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach omarmt duurzaamheid met twee innovatieve keuzes voor hun ontbijtbuffet, resulterend in aanzienlijke voordelen.

Meer lezen
Van der Valk Heerlen Swill communicatie
09-11-2023

Van der Valk Hotel Heerlen breidt duurzaamheid uit met duidelijke instructies voor afvalscheiding | #groenidee

Van der Valk Hotel Heerlen heeft een innovatief idee geïntroduceerd om hun inzet voor duurzaamheid verder te versterken. In de keuken van het hotel is een duidelijk instructieformulier opgehangen,…

Meer lezen
Groene Menukaart
06-11-2023

De Groene Menukaart: duurzaamheidsadvies voor historische panden

Wil je jouw historisch pand verduurzamen en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleinen? De Groene Menukaart biedt de perfecte mix van inspiratie en praktische tips voor een…

Meer lezen
Scope 3 emissies
06-11-2023

Reduceer je CO2-uitstoot door het gebruik van duurzame energie

Als ondernemer sta je tegenwoordig voor de keuze of, en hoe, je je organisatie wilt verduurzamen. Bijvoorbeeld op het gebied van zakelijke energie. Je kan bij het afsluiten vaneen nieuw…

Meer lezen
Two Brothers Hotels communicatie website
26-10-2023

Two Brothers Hotels communiceert effectief met duurzame websitepagina

Two Brothers Hotels zet een duurzame stap voorwaarts door een informatieve en gebruiksvriendelijke webpagina over Green Key en duurzaamheid op hun site te lanceren. Deze pagina biedt gasten…

Meer lezen
Roompot Callantsoog kas
16-10-2023

Roompot Callantsoog Oogst Duurzaamheid met Eigen Groente- en Kruidenkas

Roompot Callantsoog heeft een groen initiatief gelanceerd door een eigen groente- en kruidenkas te introduceren. Deze kas voorziet gasten van vers, lokaal geteeld voedsel, waardoor niet alleen de…

Meer lezen
Vissoorten menukaart
01-10-2023

Welke vissoorten mogen op de menukaart?

Eén van de Green Key criteria voor het thema Eten en Drinken gaat over het inkopen van verantwoorde vis. Wij krijgen regelmatig vragen (en klachten) binnen over de verschillende vissoorten die wel…

Meer lezen
Stortemelk Rookvrij
08-09-2023

Kampeerterrein Stortemelk maakt de terrassen en speeltuinen rookvrij

Wist jij dat twee derde van de Nederlanders vindt dat campingplekken, vakantiehuisjes, buitenzwembaden, terrassen en speeltuinen op vakantieparken en campings rookvrij moeten zijn? Goed nieuws…

Meer lezen
Hunebedcentrum Duurzame Wijn
23-08-2023

Het Hunebedcentrum Introduceert Duurzame Wijnselectie

Het Hunebedcentrum presenteert een groen initiatief: een duurzame wijnselectie. De bezoekers worden nu verwend met wijnen van The Green Wine Company, geproduceerd door bevlogen wijnboeren die zich…

Meer lezen
Waufsberg afval
09-08-2023

Landal De Waufsberg innoveert met duurzaam afvalbeheer doormiddel van communicatie

Landal De Waufsberg heeft een idee geïntroduceerd dat niet alleen de gasten informeert over de afbraaktijd van verschillende soorten afval, maar hen ook actief aanmoedigt om de omgeving schoon te…

Meer lezen
De clique
01-08-2023

Afval als voedingsbodem voor nieuwe producten: Bij De Clique in Utrecht doen ze het

Afval recyclen gebeurt steeds meer in Nederland. Toch belanden er nog veel te veel biostromen zoals koffiedik, snij- en voedselresten bij het restafval, waarna deze laagwaardig worden vernietigd…

Meer lezen